Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανώς κοντά στο ζενίθ του, ενώ την ίδια ώρα σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί ξανά.

«Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να κάνουμε αυτή τη διαπίστωση» εάν δηλαδή ο πληθωρισμός φτάνει στην κορύφωσή του, «αλλά είμαι μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού», ανέφερε Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Milano Finanza. «Αλλά αν βρισκόμαστε ήδη σε φάση κορύφωσης ή αν αυτή θα έλθει στις αρχές του 2023, δεν είναι ακόμη βέβαιο».

Μιάμιση εβδομάδα πριν η ΕΚΤ αποφασίσει για τα επιτόκια, τα σήματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. O Ιρλανδός τραπεζίτης Γκάμπριελ Μακλούφ δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι αναμένει στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου να αποφασιστεί μία αύξηση επιτοκίων κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης για να αντιμετωπιστεί το πληθωριστικό σπιράλ αύξησης τιμών. Όπως διαπιστώνει το Bloomberg, οι μετριοπαθείς φωνές γίνονται πιο δυνατές μετά την πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Περιμένουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά», είπε ο Λέιν και πρόσθεσε: «το σημείο εκκίνησης είναι διαφορετικό τώρα. Έχουμε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης», είπε. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα αυτού που έχουμε ήδη κάνει».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι δεν μπορούσε «να αποκλείσει μία πιθανή αύξησή του στις αρχές του επόμενου έτους. Μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα δούμε μια σημαντική πτώση του ρυθμού πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, το «ταξίδι» του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στον στόχο του 2% θα πάρει χρόνο».

Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στο 6%-7% το 2023, απάντησε ότι «η αρχική μείωση από τα σημερινά υψηλά ποσοστά θα είναι περίπου σε αυτό το επίπεδο» και θα ακολουθήσει περαιτέρω μείωση.

Ωστόσο, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος ανόδου των τιμών», σημείωσε ο Λέιν, αναφέροντας μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρία χρόνια. «Γι’ αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουμε στο στόχο μας του 2%. Έτσι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα διαμορφώσουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και το 2024».

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβει και τι φέρνει η ιστορική για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο

AWS: Νέες προσθήκες και εφαρμογές στο παγκόσμιο case study της Νάξου – Πώς αναβαθμίζει το ελληνικό γραφείο