Για τους περιβαλλοντολόγους, τους ειδικούς υγείας και τους υποστηρικτές της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ο «θάνατος» της βιομηχανίας καύσης άνθρακα είναι ένα πολύ καλό νέο.

Το φυσικό αέριο, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι στόχοι καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πλήθους τέτοιων εργοστασίων στις ΗΠΑ.

Αν και αρκετοί θα ήθελαν το γκρέμισμα των κτιρίων αυτών έτσι ώστε να μην απομείνει ούτε ένα λιθαράκι της βιομηχανίας η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο τόσο στην καταστροφή του περιβάλλοντος όσο και στη βιομηχανική επανάσταση, μερικοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα τεράστια αυτά ακίνητα -που πολλές φορές αποτελούν και ιστορικά μνημεία- σε κάτι το διαφορετικό. Μέσω των φοροελαφρύνσεων και των επιχορηγήσεων, πολλά παλιά και μισο-διαλυμένα εργοστάσια μπορούν να μετατραπούν σε κάτι το θετικό για τις κοινότητές τους.

Ενα εξ αυτών είναι και το Powerhouse, εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο άνθρακα που μετατράπηκε σε φοιτητική ένωση, κέντρο αναψυχής και αθλητικές εγκαταστάσεις στο Beloit College του Wisconsin. To Powerhouse φιλοξενεί φοιτητές από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και προσπαθεί -μέσω ειδικού προγράμματος- να τους εισάγει σε Ivy League πανεπιστήμια. Αρχικά γνωστό ως Blackhawk Generating Station ξεκίνησε ως εργοστάσιο άνθρακα στις αρχές του 20ου αιώνα. Για δεκαετίες μόλυνε τον αέρα της πόλης του Beloit του Wisconsin, αλλά τώρα μπορεί να αποτελέσει κάτι θετικό για την κοινότητα.

To Powerhouse στο Beloit

Στο Powerhouse Eatery του White Haven της Philadelphia, οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουν στρείδια, αστακούς και φιλέ μινιόν σε ένα χώρο που κάποτε παρήγαγε ενέργεια για την τροφοδότηση ενός παραπλήσιου σανατόριου. Το εστιατόριο άνοιξε το 1989 και αποτελεί ορόσημο της κοινότητας εδώ και τριάντα χρόνια, αποσβένοντας το «βρώμικό» του παρελθόν.

Powerhouse Eatery στη Philadelphia

To Power House του St. Louis ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1928. Από το 2006, μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης, η αρχιτεκτονική CannonDesign το αγόρασε και το μετέτρεψε σε φιλικά προς το περιβάλλον γραφεία. 

The Power House, St. Louis

Το Shamokin Dam της Philadelphia μπορεί να έκλεισε το 2014 αλλά οδήγησε στην ανάπλαση του ακινήτου των 219 εκταρίων δίπλα στον ποταμό Susquehanna. Η περιοχή τώρα χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης ενώ φιλοξενεί και ένα εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου.

Η περιοχή στο Shamokin Dam φιλοξενεί και ένα εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου

Η Μt. Tom Solar Farm στο Holyoke της Μασαχουσέτης, αποτελεί τρανό παράδειγμα της μετατροπής τέτοιων ακινήτων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετά το κλείσιμο ενός εργοστασίου άνθρακα το 2014, μέρος της περιοχής  χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μιας ηλιακής φάρμας που τροφοδοτεί την παραπλήσια κοινότητα. Η φάρμα έχει εφοδιαστεί με μπαταρίες λιθίου που μπορούν να αποθηκεύσουν 3 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας.

Mt. Solar Farm, Holyoke

Διαβάστε ακόμη:

Αντιμέτωπη με ενεργειακό σοκ η Ευρώπη μετά την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού

Louis Vuitton – Hermes: Πόσο «κόστισε» η πανδημία στις ελληνικές θυγατρικές των luxury leaders (pics)

Σε επιφυλακή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις υποδομές ρεύματος – Πού έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση