Τον επικεφαλής προϊόντων της Microsoft αναμένεται να προσλάβει η Amazon, όπως αναφέρει το Bloomberg, ώστε να διευθύνει το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη φωνητικά ενεργοποιούμενη βοηθό Alexa και τα έξυπνα ηχεία Echo.

Ο Πάνος Πανάι, για περίπου 20 χρόνια ηγήθηκε της ομάδας Windows της Microsoft και ήταν ο υπεύθυνος για την προώθηση του hardware για τους υπολογιστές Surface, δήλωσε ότι αποχωρεί από τον τεχνολογικό γίγαντα. Σημειώνεται ότι ο Ντέιβ Λιμπ ο επί μακρόν επικεφαλής του hardware της Amazon, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα αποσυρθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η μετακίνηση του Πανάι σηματοδοτεί την τελευταία ανταλλαγή ανώτερων στελεχών μεταξύ των δύο εταιρειών. Πριν από δύο χρόνια, η Microsoft προσέλαβε το ανώτερο στέλεχος της Amazon cloud, Τσάρλι Μπελ, για να διευθύνει το τμήμα κυβερνοασφάλειας

Αυτό αρχικά δημιούργησε ένταση μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς η Amazon απειλούσε ότι θα καταθέσει μήνυση επειδή ο Μπέλ είχε υπογράψει συμφωνία που του απαγόρευε να ενταχθεί σε αντίπαλη εταιρεία. Αλλά τελικά οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία.

Έτσι, πριν από ένα χρόνο, η Microsoft αφαίρεσε τους όρους για απαγόρευση μετακίνησης στελεχών σε ανταγωνιστικές εταιρείες από τις νέες συμβάσεις εργασίας και δήλωσε ότι δεν θα τους εφαρμόσει στις υπάρχουσες συμβάσεις, εκτός από τους πιο υψηλόβαθμους υπαλλήλους της. Η εταιρεία δεν έχει επιδιώξει να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Πανάι υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής για το Surface όταν παρουσιάστηκαν οι αρχικές ταμπλέτες το 2012. Έκτοτε, ηγήθηκε μιας επέκτασης σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και τεχνολογικά αξεσουάρ. Οι συσκευές προκάλεσαν συγκρίσεις με την Apple, χάρη στις λαμπερές εκδηλώσεις παρουσίασης και την εστίαση στη λεπτομέρεια και τον σχεδιασμό υψηλής ποιότητας.

Πιο πρόσφατα, η Microsoft μείωσε την επιχείρηση Surface, μειώνοντας το προσωπικό και κόβοντας προϊόντα με χαμηλές πωλήσεις. Το έργο της εταιρείας για τα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας HoloLens, το οποίο εποπτεύεται από τον Panay από το 2022, έχει επίσης αντιμετωπίσει δυσκολίες, εν μέρει εξαιτίας ενός καθυστερημένου συμβολαίου του αμερικανικού στρατού.

Η Amazon την τελευταία δεκαετία δημιούργησε μια τεράστια επιχείρηση καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών που βασίζεται κυρίως στην πώληση χρηστικού υλικού σε οικονομικές τιμές: Ηχεία Echo Dot, Fire sticks και tablet. Αλλά το κορυφαίο προϊόν της εταιρείας, η φωνητική βοηθός Alexa, έχει δυσκολευτεί να αξιοποιήσει την αρχική της υπόσχεση ως σύντροφος, βοηθός για ψώνια και έξυπνος οικιακός βοηθός.

Η εμφάνιση του ChatGPT και άλλων ρομπότ συνομιλίας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη ανέδειξε τις αδυναμίες της Alexa. Η Amazon λέει ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη κάνει ήδη την Alexa καλύτερη και ότι σύντομα θα παρουσιάσει περισσότερες βελτιώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι ωφελούνται από το «πακέτο» των €2,5 δισ. της ΔΕΘ – Πότε και πόσα θα πάρουν

Νέο σχέδιο ανάπτυξης ετοιμάζει η UBS – Στα $10 δισ. η εξοικονόμηση δαπανών από τη συγχώνευση με την Credit

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ