Πολλοί επενδυτές αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της φέτος και δε θα αναστείλει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής μέχρι το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Instant MLIV Pulse με δείγμα 350 ερωτηθέντων.

Τα δεδομένα αυτά είναι διαμετρικά αντίθετα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αγορών swaps, οι οποίες αναμένουν μείωση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι ερωτηθέντες τόνισαν, συνάμα, πως οι πρόσφατες αποφάσεις και δηλώσεις των στελεχών της Fed προμηνύουν μία απαισιόδοξη πορεία των μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 70% των ερωτηθέντων αυτών υποστήριξαν πως η Fed δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων της. Πάνω από το 50% υποστήριξαν, παράλληλα, πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής το ερχόμενο έτος. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής συμπλέουν με τις εκτιμήσεις των στελεχών της FOMC αλλά αντιτίθενται στις εκτιμήσεις άλλων επενδυτών, οι οποίες έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε μείωση.

Ο επικεφαλής της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προσηλώνεται στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της MLIV Pulse, το 39% τόνισαν πως ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία. 

Σημειωτέον πως οι αγορές swaps εκτιμούσαν ανώτατο όριο των επιτοκίων της Fed στο 4,95% τον Μάιο, πριν την περαιτέρω μείωσή του στο 4,2% μέχρι τον Δεκέμβριο, κάτι το οποίο φαίνεται πως διαφέρει τα μάλα από τις εκτιμήσεις του ίδιου του Πάουελ και των λοιπών στελεχών της Fed.

Μετά από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, οι μετοχές των ΗΠΑ κατέγραψαν καθοδική πορεία, με τον δείκτη S&P 500 να μειώνεται κατά 1,7%, δεδομένων των δηλώσεων της ΥΠΟΙΚ των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν μελετά συνολική κάλυψη των τραπεζικών καταθέσεων. 

Περίπου το 53% των ερωτηθέντων τόνισαν, επίσης, πως αναμένουν οριζοντιοποίηση της καμπύλης των αποδόσεων ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της Fed.

Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: Οι συνεργασίες, ο κίνδυνος ακυβερνησίας και η αυτοδυναμία

Πώς η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται χαμηλότερα από οικονομίες επενδυτικής βαθμίδας (tweet+γράφημα)

Fuel EU Maritime: Πρώτη γενική συμφωνία για τα εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία