Για το ζήτημα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της ετήσιας υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ο Ντράγκι ανέφερε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν αντανακλά την υπερβολική ζήτηση και ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα ικανότητα στην οικονομία της περιοχής. και πρόσθεσε ότι «οι μισθοί πρέπει να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν σπιράλ τιμών-μισθών που θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επιτόκια».

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε την ημέρα που αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπςεζας με επικεφαλής τη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόκειται να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων και να επιβεβαιώσουν τα σενάρια για αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Το οικονομικό επιτελείο της Ιταλίας προετοιμάζεται για τον αντίκτυπο της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής για την οποία πιέζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις χώρες του Βορρά. Ορισμένοι, μάλιστα, έκαναν λόγο για την αύξηση των επιτοκίων για τα 50 μονάδες βάσης ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Fed.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, ζήτησε μια τέτοια αύξηση να έρθει με “ορθολογικό” τρόπο για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Eυρωζώνης.

Ο Ντράγκι επισήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν στο 8,1% τον Μάιο, μόλις εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια, “η αύξηση είναι μόνο το ήμισυ αυτού του ποσοστού. Παραμένει μια σημαντική αύξηση αλλά πολύ χαμηλότερη από αυτή στις ΗΠΑ”.

Επισήμανε ακόμη ότι η ανεργία είναι μόλις κάτω από το 7% και η κατανάλωση παραμένει χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Όλα αυτά είναι σημάδια ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα ικανότητα στην οικονομία», είπε ο Ντράγκι, ο οποίος δεν αύξησε ποτέ τα επιτόκια ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς θητείας ως επικεφαλής της ΕΚΤ, όπου κυριαρχούσαν διαδοχικές κρίσεις τόνωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Volterra: Έκλεισε το deal με την ΔΕΗ – Διατηρεί τον τομέα της προμήθειας

Ενέργεια: Ένα βήμα πριν τον καθορισμό του νέου μηχανισμού ηλεκτρικής ενέργειας

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε και πώς παίρνετε το voucher