Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς της Γερμανίας στη σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη διάσωσή της, τώρα θέλει να ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Peter Kazimir, υποστηρικτής της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και θα επιδιώξει την κορυφαία θέση στην κεντρική τράπεζα της Σλοβακίας, όταν ο σημερινός κάτοχός της την εγκαταλείψει περίπου δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Jozef Makuch δήλωσε την Τρίτη ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο, επιτρέποντας να διοριστεί ο διάδοχός του πριν από τις γενικές εκλογές του 2020.

Η απόφαση του Makuch ωθεί τη μικρή κεντροευρωπαϊκή χώρα σε μια ομάδα πρώην κομμουνιστικών εθνών, που είτε αναδιοργανώνουν τους κεντρικούς τους τραπεζίτες είτε δεν έχουν σαφήνεια σχετικά με το ποιους θα στείλουν στην ΕΚΤ. Η κατακερματισμένη πολιτική ηγεσία της Σλοβενίας αγωνίζεται να βρει έναν αντικαταστάτη για τον Bostjan Jazbec μετά την αποχώρησή του τον Μάιο, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροδοκίας.

«Θεώρησα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ως θέση ενός εμπειρογνώμων, που δεν μπορεί να διαχωριστεί πλήρως από την πολιτική», δήλωσε ο Kazimir. «Προσπάθησα να εξισορροπήσω αυτές τις δύο προσεγγίσεις. Αυτό που με προσελκύει στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας είναι η δυνατότητα να παραμείνω αποκλειστικά στον τομέα των αριθμών», πρόσθεσε.

Ο Kazimir, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από το 2012, ήταν ο στόχος μιας επίσημης διπλωματικής διαμαρτυρίας από την Ελλάδα το 2015, αφού είπε ότι το πακέτο διάσωσης ήταν το σκληρό αποτέλεσμα μιας «Ελληνικής Άνοιξης», μια αναφορά στην ανατροπή ενός αριθμού αυταρχικών κυβερνήσεων στον αραβικό κόσμο.

Αν εγκριθεί, ο Kazimir θα ενταχθεί σε μια αυξανόμενη τάξη πρώην υπουργών Οικονομικών και βετεράνων της ευρωπαϊκής μάχης ενάντια στην κρίση, που τώρα αποφασίζουν για τη νομισματική πολιτική στη Φρανκφούρτη. Νωρίτερα φέτος, ο πρώην υπουργός οικονομίας της Ισπανίας, Luis de Guindos, διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και ο Φιλανδός πολιτικός Olli Rehn είναι επί του παρόντος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας. Ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν υπεύθυνος για το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του μέχρι τα μέσα του 2014.

«Υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για αποδοχή ανθρώπων που δεν έχουν παραδοσιακό τραπεζικό υπόβαθρο σε τέτοιου είδους θέσεις», δήλωσε ο Michele Chang, καθηγητής στο College of Europe. «Το σύστημα των κεντρικών τραπεζών έχει αλλάξει αρκετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση και όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν δει μια επέκταση των εξουσιών τους», πρόσθεσε.

Ο Makuch, 65 ετών, δεν έδωσε συγκεκριμένο λόγο για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση που είχε από το 2010. Όντας ήδη ένα από τα πιο μακροχρόνια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η δεύτερη θητεία του Makuch θα είχε λήξει τον Ιανουάριο του 2021.

Όταν ο Makuch ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι σκέφτεται να φύγει πριν από το τέλος της θητείας του, δήλωσε ότι ο Kazimir «θα ήταν καλός επικεφαλής» παρά την έλλειψη τραπεζικής εμπειρίας.