Σε αναζήτηση του τέταρτου πλέον διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο πρόεδρος της HSBC Μαρκ Τάκερ, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του Νοελ Κουίν τον Απρίλιο ότι θα παραιτηθεί.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν ο Τάκερ και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο ανακοινώσουν ποιος θα ηγηθεί μιας από τις πιο συστημικά σημαντικές τράπεζες του πλανήτη, η επιλογή αυτή δίνει στον πρόεδρο μια ακόμη ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του πριν από το 2026. Τότε θα συμπληρώσει εννέα χρόνια επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, τη μέγιστη διάρκεια υπηρεσίας που συνιστά ο βρετανικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Η τράπεζα εξετάζει εσωτερικούς και εξωτερικούς υποψηφίους, με τον οικονομικό διευθυντή Τζόρτζις Ελχέντεραϊ και τον επικεφαλής της παγκόσμιας περιουσίας και προσωπικής τραπεζικής Νούνο Μάτος να θεωρούνται από τους επικρατέστερους, όπως γράφει το Bloomberg.

Ο Τάκερ και η HSBC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας της HSBC

Ο Τάκερ εντάχθηκε στην HSBC τον Σεπτέμβριο του 2017 ως διορισμένος πρόεδρος και ανέλαβε επίσημα τη θέση ένα μήνα αργότερα.

Εκείνη την εποχή, η τράπεζα βρισκόταν στη μέση μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης και μιας προσπάθειας να αφήσει πίσω της μια κληρονομιά από ζητήματα συμμόρφωσης και παραβατικής συμπεριφοράς.

Επί των ημερών του, η τράπεζα μείωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας, πούλησε επιχειρήσεις και στράφηκε με σθένος προς τη διογκούμενη μεσαία τάξη της Ασίας. Έπρεπε επίσης να κινηθεί σε μια όλο και πιο εύθραυστη σχέση Κίνας-ΗΠΑ, να αντιμετωπίσει διαμάχες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και να αποκρούσει την πίεση ενός μεγάλου Κινέζου μετόχου.
Η απόδοση της τιμής της μετοχής δεν ήταν ικανοποιητική σε αυτό το διάστημα, με τη μετοχή να υποχωρεί περισσότερο από 8% από τότε που ανέλαβε.

Ωστόσο, τα κέρδη σημείωσαν ρεκόρ το 2023 – βοηθούμενα από τα υψηλότερα επιτόκια – και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι διπλάσια από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε.
Πολλοί έπαινοι για τον Τάκερ επικεντρώνονται στις ικανότητές του ως διαχειριστή επιχειρήσεων και όχι ως οραματιστή μεγάλων προοπτικών. Ορισμένοι από εκείνους που έχουν συνεργαστεί μαζί του λένε ότι η στρατηγική του σκέψη ήταν κατά καιρούς ελλιπής.

Ομότιμοι όπως η Τζέιν Αν Γκάντια, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Virgin Money, επαινούν την αφοσίωσή του στη δουλειά και λένε ότι είναι ένας «σπουδαίος σύνδεσμος» μεταξύ Ασίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις προσωπικότητες που ανέβηκαν στην κορυφή των κλάδων τους, η σκληρότητά του συνοδεύεται από μια μεγάλη δόση γοητείας και την ικανότητα να καλλιεργεί σημαντικές σχέσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ένα πρώην στέλεχος θυμάται ότι κάθε φορά που συναντιόταν με δισεκατομμυριούχους και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που του έκαναν ήταν: “Πώς είναι ο Μαρκ;”.

Σχεδόν όλοι όσοι συνάντησε το στέλεχος έδειχναν να γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της HSBC και ανέφεραν μια πρόσφατη συζήτηση που είχαν κάνει, συζητώντας για οτιδήποτε, από την παγκόσμια οικονομία μέχρι την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι, την αγαπημένη ομάδα του Τάκερ.

Η δύσκολη επιλογή CEO

Το πιεστικό διοικητικό ερώτημα τώρα είναι αν ο Τάκερ και το διοικητικό συμβούλιο θα επιλέξουν έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση ή αν υπάρχει η ευκαιρία ανανέωσης

Μιλώντας τον Απρίλιο, ο Κουίν δήλωσε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει ήρθε σε μια «φυσική καμπή για την τράπεζα, καθώς φτάνει στο τέλος της φάσης μετασχηματισμού της».
Μόλις οριστεί ο διάδοχος του Κουίν, το ενδιαφέρον θα στραφεί στον Τάκερ και στο ποιος θα τον αντικαταστήσει το 2026.

Διαβάστε ακόμη 

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics)

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ