Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας ξόδεψε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποθήκες σε όλες τις ΗΠΑ πέρυσι, στην πρώτη του κίνηση να επενδύσει στη βιομηχανία logistics μετά από χρόνια που επένδυε κυρίως σε εμπορικά ακίνητα.

Έτσι, οι επενδύσεις σε ακίνητα του δισεκατομμυριούχου της μόδας και ιδιοκτήτη των Zara, Αμάνσιο Ορτέγα, κατέγραψαν αύξηση της αξίας τους κατά 19% το 2022, καθώς επεκτάθηκε στον τομέα των logistics και πρόσθεσε πολυτελείς πολυκατοικίες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του αποτιμήθηκε σε 18,1 δισ. ευρώ (20,1 δισ. δολάρια) το 2022, από 15,3 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση της Pontegadea, της εταιρείας που διαχειρίζεται την περιουσία του Ορτέγκα.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ορτέγκα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των «υπερπλούσιων» της Ευρώπης.

Λόγω της νομικής και φορολογικής της δομής, η Pontegadea πρέπει να επενδύσει όλα τα έσοδα που λαμβάνει από την Inditex εντός ενός έτους και σε επενδύσεις που θεωρούνται «πραγματική οικονομία» – δηλαδή δεν μπορεί να επενδύσει χρήματα σε ομόλογα και άλλα είδη τίτλων. Το 2022, η Pontegadea είχε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, με τα μερίσματα της Inditex να αντιστοιχούν σε 1,7 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών από τον τομέα των ακινήτων αυξήθηκε κατά 21% σε 782 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές logistics στις ΗΠΑ περιλάμβαναν εργοστάσια στην Πενσυλβάνια και το Τέξας, καθιστώντας τον 86χρονο Ορτέγκα, μέτοχο εταιρειών σε Amazon.com Inc, TJX Cos και FedEx Corp.

Το 2022, ο Ορτέγκα αγόρασε επίσης δύο οικιστικά ακίνητα, έναν ουρανοξύστη 64 ορόφων στο Σιάτλ και μια πολυκατοικία στην Dutch Street της Νέας Υόρκης.

Φέτος, ο Ορτέγκα συμφώνησε να πληρώσει 115 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη του ευρωπαϊκή αποθήκη στο Φένλο στην Ολλανδία, και αγόρασε ένα εργοστάσιο ανατολικά του Λος Άντζελες που χρησιμοποιείται από την Walmart Inc.

Οι πρόσφατες εξαγορές σηματοδοτούν τα τελευταία βήματα για τη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου που ιστορικά επικεντρώθηκε σε κτίρια γραφείων, όπως η έδρα της Meta Platforms Inc. στο Σιάτλ, το ιστορικό κτίριο Haughwout του Μανχάταν ή το Adelphi του Λονδίνου.

Το οικογενειακό γραφείο κατέχει επίσης συμμετοχές σε φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και σε παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 12% στην πορτογαλική REN-Redes Energeticas Nacionais SGPS, που διαχειρίζεται δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και 5% στην ισπανική Red Electrica Corp. που μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια.

Η καθαρή περιουσία του Ορτέγκα ανέρχεται σε 76,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Διαβάστε ακόμη

Κρις Καλίν: «Ο βασιλιάς των διαβατηρίων» – Πώς έφτιαξε μια αμύθητη περιουσία προσφέροντας… υπηκοότητες

Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και κερδών κατά το α’ εξάμηνο – Ισχυρές επιδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και… με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, ο Κωτσόβολος και οι μνηστήρες, η Praktiker στην Κέρκυρα, η παραπλάνηση από την Ellington Solutions

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ