Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με μια ομάδα 15 επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών για να μειώσει τον κίνδυνο επενδύσεων σε έργα για το κλίμα στις αναδυόμενες οικονομίες και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη μείωση των εκπομπών.

Ο Ajay Banga, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι το Εργαστήριο Επενδύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα επικεντρώνεται στην «εξεύρεση ενός μοντέλου προέλευσης-διανομής» που θα επιτρέψει σε επενδυτές με μεγάλες τσέπες να βάλουν μεγάλα ποσά για συμφωνίες για το κλίμα.

Η δημιουργία μιας «κατηγορίας τιτλοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, όπου τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, μεγάλοι παίκτες όπως η BlackRock θα βρουν ένα πολύ ελκυστικό μέρος για να βάλουν δισεκατομμύρια να δουλέψουν», είναι ένας βασικός στόχος, δήλωσε στο επιχειρηματικό φόρουμ του Bloomberg στην COP28.

Στο PSIL, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμμετέχουν επίσης ο επικεφαλής της BlackRock Inc., Larry Fink, ο διευθύνων σύμβουλος της AXA SA, Thomas Buberl και ο Noel Quinn, επικεφαλής της HSBC Plc.

Η ομάδα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις που μπορεί να εφαρμόσει η Παγκόσμια Τράπεζα μετά από χρόνια αγώνα για την κινητοποίηση των τεράστιων χρηματικών ποσών που απαιτούνται για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μεταβούν σε καθαρή ενέργεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επίσης εντείνει τη δράση της σε άλλα μέτωπα, όπως το να επιτρέψει σε ορισμένες ευάλωτες χώρες να διακόψουν ενδεχομένως την αποπληρωμή του χρέους τους και να φιλοξενήσει ένα ταμείο για τις κλιματικές ζημιές.

Η Shriti Vadera, η οποία συμπροεδρεύει του PSIL, δήλωσε ότι η ομάδα εργάζεται για τις οικονομικές εγγυήσεις επειδή αυτές είναι «η πιο αποτελεσματική και πιο γνωστή και χρησιμοποιούμενη μορφή πιστωτικής στήριξης». Η PSIL εξέτασε τις εγγυήσεις πρώτης ζημίας και ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, δήλωσε η Vadera, η οποία είναι πρόεδρος της Prudential Plc, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στόχος είναι η Παγκόσμια Τράπεζα να «δημιουργήσει ένα πολύ πιο απλοποιημένο σύνολο προϊόντων εγγυήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες αγορές», είπε.

Ο Mark Carney, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση για το κλίμα και τη χρηματοδότηση και ο άλλος συμπρόεδρος του PSIL, επεσήμανε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες βάσει των κανόνων που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης του κλίματος σε ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Γι’ αυτό το λόγο το PSIL εξετάζει επίσης την κεφαλαιακή μεταχείριση των εγγυήσεων από τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, είπε.

Ο Carney, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Bloomberg Inc. δήλωσε ότι η επιτυχία θα κριθεί από το πόσο επιπλέον ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να κινητοποιηθεί. «Πρέπει να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη χρηματοδοτικού πυρός», είπε.

Ο Banga δήλωσε ότι απαιτείται η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων για τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης, διότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μαζί δεν διαθέτουν αυτού του είδους τα χρήματα», ούτε οι κυβερνήσεις ή οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Παρόλα αυτά, για τους επενδυτές και τους χρηματοδότες, οι αποδόσεις παραμένουν το βασικό κριτήριο.

«Τα τρισεκατομμύρια δεν θα έρθουν αν δεν υπάρχει αξιοπρεπής απόδοση για τον κίνδυνο, διότι τελικά πρόκειται για χρήματα που έχουν καταπιστευτικές υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών των οποίων τα χρήματα επενδύουν», δήλωσε ο Shemara Wikramanayake, διευθύνων σύμβουλος της Macquarie, σε ξεχωριστό πάνελ στο Bloomberg Business Forum.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Οι επόμενες κινήσεις για την αναπτυξιακή και επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Τρόμος στην αγορά κατοικίας από την Evergrande – Δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ θα κρίνει το μέλλον της (tweet)

Πώς η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ