Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση εάν οι αρμόδιοι για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική συμφωνήσουν σε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, σημείωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι από την Πράγα.

«Έχουμε την ευκαιρία, εάν εργαστούμε από κοινού σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, και με το σωστό πακέτο μέτρων για την ενέργεια τώρα, να αποφύγουμε την ύφεση», είπε ο Τζεντιλόνι μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην τσεχική πρωτεύουσα. «Αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει εντείνει την ακρίβεια, ωθώντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.

Οι ηγέτες εξετάζουν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ακόμη και μετά την προειδοποίηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις προμήθειες εάν τεθεί σε ισχύ. Πέρυσι, το ρωσικό αέριο κάλυψε περίπου το 40% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ. Οι περισσότερες χώρες βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες, αλλά τα νοικοκυριά και οι εταιρείες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν αναγκαστικές περικοπές ενέργειας τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτα ην πρόβλεψή της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη το επόμενο έτος σε μόλις 0,9% από 2,1%. «Υπάρχει κίνδυνος ύφεσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Γιούρικο Μπάκες σε δημοσιογράφους στην Πράγα, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν «τη μεγάλη ευθύνη να λάβουν μέτρα και να μην αφήσουν να συμβεί». «Πρέπει να συντονιστούμε σε επίπεδο ΕΕ καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται σε μία χώρα επηρεάζουν και τους γείτονές της», είπε. «Βρισκόμαστε κάτω από πληθωριστικές πιέσεις πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να στηρίξουμε εταιρείες και νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο αυξάνονται οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων από τα νέα επιτόκια της ΕΚΤ

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κρίση πάγωσε τις δουλειές της Cenergy και του Φουρλή, ο γιατρός, οι μπίζνες και τα ποτά

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας: Μεγάλες προσδοκίες και… μικρό καλάθι – Αναζητείται η χρυσή τομή