Bloomberg

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η Ευρώπη πετάει ξανά, η Αμερική και η Κίνα ακυρώνoυν πτήσεις

  • newsroom


Αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων μηνών - «Ισχυρή» η Ευρώπη λόγω των πιστοποιητικών εμβολιασμού, «κλειστές» οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Αυστραλία - Τα στοιχεία των αεροπορικών

Η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις τη στιγμή που η  αγορά προσπαθούσε να ορθοποδήσει.

Στις ΗΠΑ, η Southwest Airlines Co ισχυρίζεται πως η μετάλλαξη είναι ο λόγος των ακυρωμένων κρατήσεων και της μείωσης της ζήτησης.

Στην Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος είχε ανακάμψει εξαιρετικά από τον κορωνοϊό, η μετάλλαξη Δέλτα οφείλεται για τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων στα αεροπλάνα, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Στην Αυστραλία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού η μισή χώρα βρίσκεται υπό αυστηρά lockdown.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα περιορίσει οποιαδήποτε ανάκαμψη», ανέφερε ο John Grant, chief analyst της OAG, προσθέτοντας πως «εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, θα γίνει με μικρά, δειλά βήματα λόγω της ανασφάλειας των κυβερνήσεων όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων».

Το μόνο λαμπρό παράδειγμα είναι η Ευρώπη, όπου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα. Αν και η περιοχή υστερούσε μέχρι πρότινος λόγω των απανωτών κυμάτων της πανδημίας, αρκετές αεροπορικές όπως η Ryanair Holdings τώρα βασίζουν την ανάκαμψή τους στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και προσφέρουν περισσότερες πτήσεις.

ΗΠΑ

Οι ελπίδες για ολική ανάκαμψη έχουν εξανεμιστεί. Αν και η πληρότητα είχε φτάσει το 80% των προ-πανδημίας επιπέδων, η αύξηση και ο φόβος των κρουσμάτων θα περιορίσουν την καταναλωτική κίνηση και τις επενδύσεις. Ο δείκτης Bloomberg Americas Airlines Index επέδειξε μείωση της τάξης του 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μειώσει ακόμη και την πληρότητα των εταιρικών πτήσεων. Λόγω της αναστολής λειτουργίας των γραφείων πολλών εταιρειών, ο CEO της Delta Air Lines Inc, Ed Bastian ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως η εταιρεία βρίσκεται μόλις στο 50% της πληρότητας των εταιρικών ταξιδιωτών σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Κίνα

Οι κινεζικές αεροπορικές είχαν προγραμματίσει 360.509 πτήσεις τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με δεδομένα της Cirium. Η μείωση αυτή οφείλεται στη νέα καμπάνια εξάλειψης των κρουσμάτων σε πόλεις όπως Ναντζίνγκ, Πεκίνο και Γιανγκσού. Την περασμένη Δευτέρα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα είχαν επιστρέψει στο μηδέν, κάτι που αύξησε τις προσδοκίες για μια επιστροφή στην κανονικότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα lockdown και οι περιορισμοί πλήττουν αεροπορικές όπως την Cathay Pacific Airways η οποία υποφέρει λόγω της απουσίας των εγχώριων πτήσεων.

Ευρώπη

Τα ανοιχτά σύνορα και τα χαλαρότερα μέτρα καραντίνας βοηθούν την πληρότητα των ευρωπαϊκών αεροπορικών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στους ισολογισμούς των εταιρειών. Η συνολική πληρότητα βρίσκεται στο 66% των προ-πανδημίας επιπέδων, αυξημένη κατά 33% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η Ryanair αναμένεται να επιδείξει κέρδη αυτό το τρίμηνο ενώ επεκτείνεται σε 250 νέους προορισμούς για τη διατήρηση του μομέντουμ και το χειμώνα. Η Wizza Air Holdings από την πλευρά της απολαμβάνει πληρότητα παρόμοια με αυτή της προ-πανδημίας εποχής. Οσο για τη Deutsche Lufthansa AG, υποστήριξε πως οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν από τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ προς την Ασία από τα τέλη του 2021. Η Air France-KLM αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία αυτό το τρίμηνο, αφού η πληρότητα έφτασε το 70% των προ-πανδημίας επιπέδων.

Ωκεανία

Η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα έχει οδηγήσει σε πλήρη αναστροφή της μέχρι τώρα ανακαμψιακής τροχιάς της Qantas Airways Ltd. Οι πολυπληθείς αυστραλιανές περιοχές New South Wales και Victoria βρίσκονται υπό αυστηρά lockdown, με τις αρχές να προσπαθούν να επιταχύνουν το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το lockdown στο Σίδνεϊ το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει οδηγήσει σε αναστολή εργασίας 2.500 επιπλέον εργαζομένων της Qantas, φτάνοντας τους 9.500. Οι εγχώριες πτήσεις της Qantas τον Ιούλιο μειώθηκαν από το 90% των προ-πανδημίας επιπέδων σε λιγότερο από το 40%.

Η Air New Zealand από την πλευρά της έχει περιορίσει τρομακτικά τον αριθμό πτήσεών της μετά από την πρόσφατη επιμήκυνση του εθνικού lockdown μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα: 

«Μετωπική» στη Βουλή για πυρκαγιές – καταλογισμό ευθυνών (vid) 

Βρετανία: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται εντός εξαμήνου (έρευνα) 

Μπουρλά: Πιθανή η εμφάνιση μετάλλαξης «ανθεκτικής» στο εμβόλιο (vid)