Επεκτείνεται, όπως όλα δείχνουν, η γεωπολιτική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη στιγμή που η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει την αεράμυνα της Πολωνίας με πυραυλικά συστήματα και αεροσκάφη, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη της Γερμανίδας ΥΠΕΘΑ Κριστίν Λάμπρεχτ.

«Τόσο τα πυραυλικά μας συστήματα Patriot όσο και τα Eurofighters μας θα ενισχύσουν την αεράμυνα της Πολωνίας», τόνισε η Λάμπρεχτ στη Rheinische Post, προσθέτοντας πως η Γερμανία θα αποστείλει συστήματα αεράμυνας Patriot και στη Σλοβακία για το 2023 «και πιθανώς για περισσότερο χρονικό διάστημα».

Πολωνία και Ζαπορίζια

Ο λόγος για την κίνηση αυτή ήταν το πρόσφατο ατύχημα στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα που κόστισε τη ζωή δύο Πολωνών πολιτών την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και οι εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις υποδομές του.

Πολωνο-ουκρανικές σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν επηρεάστηκαν από τον ανεξέλεγκτο πύραυλο αεράμυνας της Ουκρανίας ο οποίος έπληξε πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα των δύο χωρών κατά λάθος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της United Surveys, το 70% των ερωτηθέντων Πολωνών τόνισαν πως ο πύραυλος ο οποίος έπληξε το χωριό Πρζεβοντόφ επρόκειτο για ατύχημα, ενώ το 2% υποστήριξαν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδέχεται να βελτιωθούν. Το 20% υπογράμμισαν πως οι διπλωματικές σχέσεις μπορεί να επιδεινωθούν λόγω του ατυχήματος. Το δείγμα της δημοσκόπησης συμπεριελάμβανε 1.000 Πολωνούς πολίτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όσο για την πορεία του πολέμου αυτή καθαυτή, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως συνεχίζουν την επέλασή τους στην περιοχή Λουχάνσκ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Αν και η σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται στο Ντονέτσκ, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες έχουν περιορίσει τη σφοδρότητά της.

Ο ρωσικός στρατός ο οποίος παραμένει συγκεντρωμένος στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου έχει αυξήσει τις πυραυλικές επιθέσεις ενάντια της απελευθερωμένης πόλης της Χερσώνας, σύμφωνα με επίσημες ουκρανικές πηγές.

Η κατάσταση στην πόλη παραμένει δύσκολη, αφού οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό και υδροδότηση λόγω των μαζικών σαμποτάζ των ρωσικών δυνάμεων πριν την υποχώρησή τους.

Οι κινήσεις του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι συμμαχικές δυνάμεις πρόκειται να αποφασίσουν για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών το επόμενο καλοκαίρι στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Αν και το ποσοστό επί του ΑΕΠ για την επένδυση σε αμυντικά συστήματα ενδέχεται να παραμείνει στο 2%, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «το 2% πρόκειται να αποτελέσει το κατώτατο και όχι το ανώτατο όριο δημοσίων δαπανών».

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Γιατί θα κινηθούν σε «ρηχά νερά» οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 (πίνακες)

Ο Μασκ έχασε $100 δισ. το 2022 αλλά παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 1,6% το 2023 για την ελληνική οικονομία