Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει την παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κατά κάποιο τρόπο, ο πόλεμος επιβραδύνει τη μετατόπιση και δίνει νέα ζωή στην «παλιά ενέργεια», ενώ παράλληλα σε ορισμένα μέρη ενισχύει το επιχείρημα ότι η προσθήκη περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους και η εγκατάσταση πρόσθετων ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το μόνο σίγουρο και ξεκάθαρο είναι ότι χωρίς τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, οι χώρες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες επιλογές για το πώς να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους, θέτοντας την ενεργειακή μετάβαση σε σταυροδρόμι.

«Η ανησυχία είναι θα επικεντρωθούμε μόνο στα ορυκτά καύσιμα, αλλά μακροπρόθεσμα, έρχονται καλές εξελίξεις για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Ήθαν Ζίντλερ, αναλυτής στο BloombergNEF.

Οι τροποποιημένες ενεργειακές προοπτικές θα είναι μεταξύ των συζητήσεων που αναμένονται στη διήμερη σύνοδο κορυφής του BloombergNEF για την ενέργεια, την τεχνολογία και τα οικονομικά που ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Άνθρακας

Η βιασύνη να τιμωρηθεί η Ρωσία εγκαταλείποντας τις ενεργειακές της προσφορές οδήγησε σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης άνθρακα, παρά τις ζοφερές μακροπρόθεσμες προοπτικές της. Αυτή η ζήτηση οδήγησε τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ανησυχίες οδήγησαν το αυστραλιανό σημείο αναφοράς για θερμικό άνθρακα στα 440 δολάρια ανά μετρικό τόνο, πέντε φορές παραπάνω από την τιμή του προηγούμενου έτους.

Όμως, ενώ η αυξανόμενη κατανάλωση άνθρακα αποτελεί οπισθοδρόμηση στον αγώνα για το κλίμα, είναι επίσης αλήθεια ότι οι όμιλοι των πιο βρώμικων ορυκτών καυσίμων αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση.

Βενζίνη και αργό

Η άνοδος των τιμών της βενζίνης ανάγκασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διατάξει μια άνευ προηγουμένου απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, μια κίνηση που στόχευε στην ανακούφιση των καταναλωτών. Η κυβέρνησή του – η οποία προσπάθησε να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας – σχεδιάζει επίσης να επιτρέψει διευρυμένες πωλήσεις βενζίνης με συγκέντρωση αιθανόλης υψηλότερη από τη συνηθισμένη αυτό το καλοκαίρι.

Όταν όμως η βενζίνη έχει φτάσει τα 5 $ ανά γαλόνι το μυαλό εστιάζει σε εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ευλογία για τα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με τον Zindler.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ευρώπη πλήρωνε μερικές από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο για φυσικό αέριο.

Τώρα, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Ελλάδα και η Ιταλία, επιδιώκουν να αναπτύξουν νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αρκετοί από αυτούς τους πιθανούς Ευρωπαίους αγοραστές συναντήθηκαν πρόσφατα με αμερικανικές εταιρείες LNG στην Ουάσιγκτον και το Χιούστον.

Από την έναρξη του πολέμου, στις ΗΠΑ έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 10 συμφωνίες, παρέχοντας ώθηση σε έργα όπου έχουν σταματήσει οι ομοσπονδιακές άδειες για αρκετά χρόνια, αν και δεν είχαν συμβόλαια και χρηματοδότηση για να προχωρήσουν.

Υδρογόνο

Ενώ η Ευρώπη ψάχνει για ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα, η απεξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο οδηγεί σε νέες δεσμεύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στόχος είναι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με υδρογόνο στις κατασκευές, τις μεταφορές και τη θέρμανση.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξανόταν, κυρίως λόγω των προφανών κλιματικών πλεονεκτημάτων του. Αλλά ο πόλεμος οδήγησε σε περαιτέρω επιτάχυνση.

Ηλιακή και αιολική ενέργεια

Το ενδιαφέρον για λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί, ειδικά στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή. Η κρίση «έφερε στο φως την ευθραυστότητα γύρω από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζεφ Γουότερς, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Maxeon Solar Technologies Ltd.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι από τις φθηνότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας—συν, πολύ σημαντικό για αυτήν τη στιγμή, ότι δεν υπάρχει κόστος καυσίμου.

«Σπάνια υπήρξε πιο επιτακτικό επιχείρημα για να επιταχύνουμε την επένδυσή μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε εγχώριες πηγές ενέργειας, σε καθαρές πηγές ενέργειας—τόσο για την πολιτική και οικονομική μας εξάρτηση, αλλά και για τους σκοπούς της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες. πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.