Κατά 47% «σκαρφάλωσε» η τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο λόγω των φόβων ότι οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες των καλλιεργειών θα πλήξουν την παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας προσφοράς. Ένα καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα και οι αναλυτές αναμένουν μια τρίτη συνεχόμενη παγκόσμια έλλειψη για τη νέα σεζόν που μόλις ξεκινά.

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και όταν οι πιέσεις κόστους για τα τρόφιμα ευρύτερα μειώνονται. Κορυφαίοι κατασκευαστές σοκολάτας, όπως η Hershey Co. και η Lindt & Spruengli AG, έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ακριβότερα προϊόντα πλήττουν τη ζήτηση από την Ευρώπη έως τη βασική αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας.

«Η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει σχετικά άσχημη, εκτός αν υπάρξει δραματική βελτίωση των προοπτικών», δήλωσε ο Darren Stetzel, αντιπρόεδρος μαλακών εμπορευμάτων για την Ασία στον χρηματιστή StoneX. «Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την κατανάλωση».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο της Νέας Υόρκης έφτασαν σε υψηλό 12 ετών στα μέσα Σεπτεμβρίου, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής την τιμή που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 1979, αν και έκτοτε έχουν υποχωρήσει λίγο. Το ράλι οφείλεται στις πολλές βροχές, τα παράσιτα και τις επιδημίες ασθενειών που ταλαιπώρησαν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική.

Το βασικό ερώτημα προς το παρόν είναι πόσο μεγάλη θα είναι η μεγαλύτερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα στην Γκάνα και αρχίζει στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Ακτή Ελεφαντοστού προέβλεψε τον Ιούλιο ότι η παραγωγή της κύριας καλλιεργητικής περιόδου που διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι, ανέφεραν τότε άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το ποσό θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει, αφού ορισμένοι αγρότες συγκράτησαν τις προμήθειες από τη μικρότερη ενδιάμεση καλλιέργεια, αναμένοντας υψηλότερες τιμές στη νέα περίοδο.

Οι αναλυτές της Rabobank και της Marex αναμένουν ότι η παραγωγή της Δυτικής Αφρικής θα μειωθεί την περίοδο 2023-24. Η Marex προβλέπει ότι το παγκόσμιο έλλειμμα θα ανέλθει σε 279.000 τόνους, περισσότερο από τις δύο προηγούμενες ελλείψεις μαζί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στενότητα της αγοράς αντανακλάται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Τα εργοστάσια κακάο σε όλο τον κόσμο έχουν επιβραδύνει την επεξεργασία των κόκκων σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα είδη ζαχαροπλαστικής. Ο έμπορος Cargill Inc. δήλωσε πρόσφατα ότι οι υψηλές τιμές αρχίζουν να επιβαρύνουν την αύξηση της ζήτησης στην Ασία και η ελβετική εταιρεία άλεσης Barry Callebaut AG ανέφερε τον Ιούλιο χαμηλότερες πωλήσεις.

Οι αφρικανικές συγκομιδές έχουν επίσης πνιγεί επειδή οι αγρότες αντιμετώπισαν υψηλότερο κόστος ή ελλείψεις εισροών όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Πολλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι αμοιβές τους καθορίζονται από τις αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επωφελούνται άμεσα από τις υψηλότερες τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων.

Αυτό δυσχεραίνει την ενίσχυση ή τη θεραπεία των κατεστραμμένων δέντρων. Η ασθένεια των διογκωμένων βλαστών είναι η πιο υποτιμημένη απειλή για την παραγωγή στην κορυφαία παραγωγό Ακτή Ελεφαντοστού, που επηρεάζει περίπου το ένα πέμπτο της εθνικής σοδειάς, δήλωσε ο Steve Wateridge, επικεφαλής της έρευνας στην Tropical Research Services.

Για τη νέα σεζόν στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι αγρότες στην περιοχή Daloa αναμένουν να συλλέξουν μικρότερη σοδειά λόγω έλλειψης λοβών. Εκείνοι στο Σαν Πέδρο λένε ότι η συγκομιδή θα καθυστερήσει μετά τις βροχές που πλημμύρισαν τις φυτείες, αν και ορισμένοι καλλιεργητές της Ακτή Ελεφαντοστού θα δρέψουν μεγαλύτερες σοδειές λόγω των νεαρών δέντρων που είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.

Περίπου το ένα δέκατο της περσινής σοδειάς χάθηκε στο Kwarbeng της Γκάνας, βόρεια της Άκρα, κυρίως λόγω της ασθένειας των μαύρων λοβών και της έλλειψης χημικών, δήλωσε ο Michael Acheampong, ο οποίος επιβλέπει περισσότερους από 1.500 καλλιεργητές. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι η γήρανση των δέντρων σημαίνει ότι η παραγωγή της Γκάνας έχει πλέον πτωτική τάση, δήλωσε ο Wateridge.

Αμοιβή των αγροτών

Οι καλλιεργητές της Γκάνας έλαβαν ωστόσο μια ανάσα μετά την αύξηση των αμοιβών τους κατά περισσότερο από 60%, αφού η χώρα, η οποία ξεκίνησε τη νέα περίοδο τρεις εβδομάδες νωρίτερα για να περιορίσει τη διακοπή των πωλήσεων, αύξησε τις αμοιβές τους για να αποθαρρύνει το λαθρεμπόριο στην Ακτή Ελεφαντοστού και να τονώσει τις επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή, δήλωσε ο Acheampong.

Όμως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής για να μεταφερθεί σε χαμηλότερες τιμές, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι το καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει ξηρασία αργότερα στη διάρκεια της σεζόν και να απειλήσει τις καλλιέργειες.

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αποψίλωση των δασών θα έχουν ως επακόλουθο την αύξηση του κόστους για τη βιομηχανία σοκολάτας – και τελικά για τους καταναλωτές.

Προς το παρόν, το πώς θα εξελιχθεί η συγκομιδή της Δυτικής Αφρικής θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές του κακάο.

«Η σοκολάτα είναι ένα αγαθό πολυτελείας, οπότε δεν ακολουθεί πάντα μια ελαστική συσχέτιση τιμής και ζήτησης», δήλωσε ο Stetzel της StoneX. «Αλλά οι υψηλότερες τιμές θα σημαίνουν τελικά λιγότερους καταναλωτές».

Διαβάστε ακόμη 

Έρχεται πλέγμα μέτρων για την προστασία της στεγαστικής πίστης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι πρατηριούχοι ζητούν επιδότηση της τιμής στην αντλία (vids)

Market Pass 2023: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές – Ποιοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τα χρήματα (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ