Πράγματι, γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του Τζέιμς Μποντ και κυρίως, για τη δράση του ως κατάσκοπος. Έχετε ωστόσο, αναρωτηθεί ποτέ, πόσα χρήματα θα ξόδευε κάποιος σαν τον Μποντ στην καθημερινότητά του;

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το εθνικό γραφείο οικονομικών ερευνών των ΗΠΑ, έρχεται να ρίξει φως σε αυτή την άγνωστη – μέχρι τώρα – πτυχή του πολυαγαπημένου ήρωα.

Οικονομολόγοι και ερευνητές δημιούργησαν σύνολα δεδομένων τόσο για τον εκτιμώμενο μισθό του Μποντ όσο και για τα χρήματα που ξόδευε για να δειπνήσει σε ακριβά γαλλικά εστιατόρια όπου συνήθιζε να συχνάζει. Από τα ευρήματα, διαπιστώθηκε πως ο κεντρικός χαρακτήρας των μυθιστορημάτων του Άγγλου συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ «γευμάτιζε πολύ καλά σε ακριβά γαλλικά εστιατόρια και μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

Από τα δεδομένα που προέκυψαν, ο Μποντ, για πληρώσει ένα δείπνο με κρασί για δύο άτομα μια φορά την εβδομάδα σε ένα γαλλικό εστιατόριο, στην αρχή της καριέρας του, δηλαδή στη δεκαετία του 1950 και του 1960, θα ξόδευε περίπου το 18% του μισθού του. Στα χρόνια του ευρώ, το ποσοστό αυτό θα είχε εκτοξευθεί στο 26% κατά μέσο όρο. Μέχρι το 2019 περίπου, ο Μποντ «θα χρειαζόταν το ένα τρίτο του μισθού του για να γευματίζει τακτικά και καλά στη Γαλλία» σύμφωνα με την έκθεση.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες χρειάστηκε να ανατρέξουν στα βιβλία του διάσημου πράκτορα, προκειμένου να βρουν τα εστιατόρια στα οποία του άρεσε να συχνάζει. Πιο αναλυτικά, 23 από τα εστιατόρια αυτά βρίσκονταν στη Γαλλία και όλα, εκτός από δύο, διέθεταν αστέρια Michelin. Στη συνέχεια, βάσει των εκτιμώμενων τιμών σε τέτοιου είδους εστιατόρια, υπολογίστηκε κατά μέσο όρο, το ποσό που έπρεπε να πληρώνει ο διάσημος κατάσκοπος κάθε φορά που δειπνούσε σε ένα από αυτά τα εστιατόρια.

Όσο για τον μισθό του Μποντ, ο Φλέμινγκ αποκάλυψε στο «Moonraker» το 1955 ότι κέρδιζε 1.500 λίρες το χρόνο, σχεδόν δηλαδή, 3,5 φορές τις μέσες ετήσιες αποδοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή. Με την πάροδο των χρόνων, ο μισθός του θα διαμορφωνόταν σύμφωνα με τις αποδοχές κάποιου με τον ίδιο βαθμό στη δημόσια διοίκηση. Έτσι, οι χρηματικές απολαβές του Μποντ θα αυξανόταν 6,3% ετησίως κατά μέσο όρο μέχρι το 2019.

Ακόμα όμως, και με αυτόν τον υψηλότερο μισθό, θα έπρεπε να ξοδέψει το 21% του εισοδήματός του με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες για δείπνο για δύο άτομα κατά την περίοδο 2002-19, σύμφωνα με τα ευρήματα. Αν και το ποσό αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό σε πολλούς από εμάς, δεν συμβαίνει το ίδιο και για έναν bon vivant όπως ο Μποντ, ο οποίος, τελικά, δεν χρειάστηκε να κάνει οικονομία για να πληρώσει για τα σιδεράκια ή τα φροντιστήρια των παιδιών του.

Διαβάστε ακόμα

«ΑΣΤΥ Α.Ε.»: Στο σφυρί τα «ιμάτια» της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην Ελλάδα (pics)

Pet City: Πώς το success story της οικογένειας Ματζουρανάκη προσέλκυσε την BC Partners

Folli Follie: «Ημέρα της κρίσης» για τη συμφωνία εξυγίανσης