Η είσοδος στο κορυφαίο 1% του πλούτου στις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Χρειάζονται πλέον τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια δολάρια για να μπει κανείς στο πλουσιότερο κλιμάκιο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σχεδόν 15% περισσότερα από ό,τι πριν από περίπου 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank.

Το Μονακό διατηρεί την πρώτη θέση για το υψηλότερο όριο παγκοσμίως στα 12,8 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία χρειάζεται κανείς περισσότερα από 8 εκατ. δολάρια για να μπει στην κατηγορία, σύμφωνα με την έκθεση 2024 Wealth Report του μεσίτη ακινήτων.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ανάκαμψη των αγορών στις ΗΠΑ και σε άλλα δυτικά έθνη διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο του Μονακό, ύψους περίπου 240.000 δολαρίων, είναι πάνω από 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Μπουρούντι της Ανατολικής Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έβλαψε την παγκόσμια οικονομία που μόλις είχε συνέλθει από την πανδημία, στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στα ύψη. Ενώ αυτό προκάλεσε προβλήματα παγκοσμίως, τα φτωχότερα έθνη που πρέπει να εισάγουν αυτά τα αγαθά επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, καθώς αυξήθηκε το κόστος δανεισμού.

Παρόλα αυτά, δεν αισθάνθηκαν όλοι την πίεση. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο πρόσθεσαν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική τους περιουσία πέρυσι, με την Tesla Inc. του Έλον Μασκ να προσθέτει τα περισσότερα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις σημαντικές διαφορές στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών», αναφέρει η Knight Frank στην έκθεσή της. «Αναμένεται μεγαλύτερη εστίαση της πολιτικής στο πού βρίσκεται ο πλούτος, πώς κατανέμεται στις οικονομίες και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν τόσο να τον φορολογήσουν όσο και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του».

Διαβάστε ακόμη

Αντάρτες Χούθι: Θα σταματήσουμε τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα όταν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ørsted: «Ανασχηματισμός» σε… συνέχειες για τον leader των ΑΠΕ

Toyota: Τα σκάνδαλα κατέβασαν την ταχύτητα στις πωλήσεις – Αύξηση μόλις 4,4% τον Ιανουάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ