Οι πωλήσεις του ομίλου της Τoyota έχασαν τη δυναμική τους τον Ιανουάριο, αφού κρατικές έρευνες αποκάλυψαν απάτες δεκαετιών σε δύο μεγάλες θυγατρικές εταιρείες.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θυγατρικών εταιρειών Daihatsu και Hino Motors, αυξήθηκαν κατά 4,4% σε 831.161 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, ανακοίνωσε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία την Τετάρτη. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,8% σε 788.670 μονάδες, η πρώτη μείωση παγκοσμίως σε 13 μήνες.

Η Toyota και η πολυτελής μάρκα της Lexus είδαν τις πωλήσεις και την παραγωγή να αυξάνονται τον Ιανουάριο, ενώ η θυγατρική της που κατασκευάζει φορτηγά, η Daihatsu – η οποία προσπαθεί να συνέλθει από ένα σκάνδαλο πιστοποίησης ασφάλειας που ξέσπασε τον Δεκέμβριο – είδε τις παγκόσμιες πωλήσεις και την παραγωγή να πέφτουν 51% και 68% αντίστοιχα.

Η Toyota μόλις βγήκε από μια εξαιρετική χρονιά, ωστόσο, έχοντας πουλήσει περισσότερα επιβατικά οχήματα από ποτέ, αφού η ζήτηση για υβριδικά οχήματα και η ανάκαμψη των αλυσίδων εφοδιασμού τη βοήθησαν να διατηρήσει το προβάδισμά της έναντι της Volkswagen ως η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Όμως, στα τέλη Δεκεμβρίου, μια εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι η Daihatsu, η οποία πωλεί και προμηθεύει ελαφριά φορτηγά «kei», είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφάλειας κατά τη σύγκρουση που χρονολογούνταν ήδη από το 1989. Η Daihatsu είναι 100% θυγατρική της Toyota από το 2016.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, διαπιστώθηκε ότι η Toyota Industries είχε αλλοιώσει τα δεδομένα απόδοσης ισχύος για διάφορους κινητήρες που προμήθευε σε ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών ανακάλεσε την πιστοποίηση και ανέστειλε την εγχώρια κατασκευή αρκετών μοντέλων οχημάτων και τύπων κινητήρων, αν και τα περισσότερα εργοστάσια έχουν επαναλειτουργήσει ή έχουν ανακοινώσει ημερομηνία επανεκκίνησης.

Την Τετάρτη, η Toyota ανακοίνωσε ότι θα ξαναξεκινήσει την παραγωγή στις 4 Μαρτίου στα εργοστάσια σε Mie και Gifu, αφού το υπουργείο Μεταφορών ήρε τις απαγορεύσεις για τρεις τύπους κινητήρων που κατασκευάζει η Toyota Industries. Η Daihatsu ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι θα εκκινήσει εκ νέου την παραγωγή στις 18 Μαρτίου τριών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Rocky, Toyota Raize και Subaru Rex.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παγκόσμια παραγωγή της Nissan αυξήθηκε κατά 22% στις 274.462 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν 17% στις 266.895 μονάδες. Η Honda Moto είδε την παραγωγή να αυξάνεται κατά 20% στις 337.119 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ασφάλιση ζωής για να προστατέψετε την επιχείρησή σας από οικονομικές ζημιές

Επιχείρηση από την αντιτρομοκρατική: Ο κρατούμενος αρχηγός, οι δύο πυροτεχνουργοί και οι φυλακές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ