Η αγωνιώδης προσπάθεια της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκει εμπόδια στις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις των αγοραστών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies.

«Αν η Ευρώπη θέλει κάποια ασφάλεια στον εφοδιασμό, αυτό θα έχει κόστος», δήλωσε ο Πάτρικ Πουγιανέ από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου η γαλλική ενεργειακή εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για επένδυση περίπου 1,5 δισ. δολαρίων σε ένα τεράστιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Αν θέλετε μια χαμηλή τιμή για μικρή διάρκεια, η απάντηση είναι προφανώς ”όχί’».

Με τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας να είναι σε εξέλιξη, τα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν εναλλακτικές αγορές για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο με το οποίο θα έβγαζαν τον χειμώνα.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω Nord Stream, του μεγαλύτερου αγωγού της Ρωσίας προς την Ευρώπη, διακόπηκαν τον Αύγουστο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία τους. Στο μεταξύ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε πάνω από επτά φορές από τα αντίστοιχα  επίπεδά τους κατά τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Οι αγοραστές πιέζουν για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές, είπε ο Πουγιανέ.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης

Τα 6 startups που οδηγούν την αγορά του real estate σε ψηφιακά μονοπάτια (pics)

Η Ελλάδα «χτυπάει» κορυφή στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας (γράφημα)