Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την TUI AG βρίσκεται η Ryanair Holdings Plc για την προσφορά πτήσεων για πακέτα διακοπών του τουριστικού κολοσσού. Η συμφωνία θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους online τουριστικούς πράκτορες, τους οποίους η ιρλανδική αεροπορική ήδη κατηγορεί για μείωση των κερδών της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η συνεργασία των δύο ομίλων δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί επισήμως την Πέμπτη.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών ήρθαν σε συνέχεια της επίσης σημαντικής συμφωνίας που πέτυχε τον Ιανουάριο η Ryanair για την συνεργασία της με την online ταξιδιωτική πλατφόρμα Loveholidays, που ήταν και η πρώτη του είδους για την αεροπορική χαμηλού κόστους.

Η συμφωνία με την TUI θα είναι προφανώς ακόμη πιο σημαντική δεδομένου πως ο γερμανικός κολοσσός αντλεί τους περισσότερους πελάτες του από την βρετανική και τη γερμανική αγορά. Αντιστοίχως η Ryanair είναι η τρίτη πιο δραστήρια αεροπορική εταιρεία στις συγκεκριμένες χώρες.

Με τη συνεργασία των δύο εταιρειών οι ταξιδιώτες θα έχουν έναν ακόμη τρόπο να παρακάμψουν τους online πράκτορες που με τις χρεώσεις τους ανεβάζουν περαιτέρω το κόστος των ταξιδιών. Και βέβαια θα μπορούν εύκολα να κλείσουν την μεταφορά τους με πτήσεις της Ryanair.

Ο CEO της αεροπορικής, Μάικλ Ο Λίρυ, έχει κατηγορήσει ανοιχτά τις online πλατφόρες, όπως το Βooking.com και το Lastminute.com για τον τρόπο δράσης τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «πειρατές».

Έχει δε, καλέσει τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να παρέμβουν για να σταματήσουν τη δράση τους και τον τρόπο με τον οποίο προσθέτουν χρεώσεις για υπηρεσίες όπως στα δρομολόγια της Ryanair.

Από την άλλη πλευρά οι πλατφόρμες που λειτουργούν σαν μεσάζοντες στο «κλείσιμο» πτήσεων, ξενοδοχείων, νοικιαζόμενων αυτοκινήτων αλλά και έτερων ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατηγορούν την κορυφαία αεροπορική χαμηλού κόστους στην Ευρώπη για κατάχρηση της θέσης που κατέχει στην αγορά, προκαλώντας αντιστοίχως προβλήματα στην παροχή των υπηρεσιών τους. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό κάποιες πλατφόρμες έχουν από το Δεκέμβριο αφαιρέσει την προσφορά πτήσεων της Ryanair από τις σελίδες τους.

Το τελευταίο ενέτεινε την κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η αεροπορική διαπίστωσε πτώση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να στραφεί στην αναζήτηση και διασφάλιση διμερών συμφωνιών με συγκεκριμένες ιστοσελίδες και εταιρείες. Μάλιστα, πέρα από το deal με την Loveholidays, διασφάλισε και τη συνεργασία της με την kiwi.com, αν και σαφώς η συμφωνία με την TUI, που παραμένει η μεγαλύτερη tour operator της Ευρώπης, θα είναι η σημαντικότερη.

Η ίδια η TUI διατηρεί τον δικό της στόλο αεροσκαφών για πτήσεις τσάρτερ, ωστόσο προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν πτήσεις και με άλλες εταιρείες συνεργαζόμενη με την EasyJet, την νορβηγική Norwegian Air Shuttle ASE, την Eurowings και την Wizz Air. Μια λίστα στην οποία θα προστεθεί, εφόσον όλα πάνε καλά, και η Ryanair.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιοδοξία από Morgan Stanley, JP Morgan και Citi για τους στόχους 2024-2026

Ακραίες διακυμάνσεις και… ασανσέρ (ξανά) το bitcoin (γράφημα)

UniCredit: Αύξηση 16% στα μπόνους μετά τη χρονιά – ρεκόρ – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ