Ένα μπαράζ πωλήσεων ακινήτων σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες εταιρείας real estate στην Ευρώπη, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν το χρέος τους, εν μέσω του περιβάλλοντος των υψηλότερων επιτοκίων.  

Διάφορες εταιρείες, όπως οι Vonovia, Land Securities και Unibail-Rodamco-Westfield, έχουν ανακοινώσει την πώληση ενός μεγάλου μέρους των χαρτοφυλακίων τους, σε μια απόπειρα βελτίωσης του ισολογισμού τους.  

Όμως, ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός (10% τον Νοέμβριο) και η αύξηση των επιτοκίων (2% το βασικό επιτόκιο) θέτουν μια σειρά εμποδίων στην ολοκλήρωση αυτών των deals.  

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, προς πώληση βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 23 δισ. ευρώ. Όμως, οι αγοραστές, σ’ αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δυσκολεύονται να δεσμευτούν για την αγορά κάποιου ακινήτου, ενόσω οι αξίες βρίσκονται σε τροχιά διψήφιας διόρθωσης και τα κόστη δανεισμού διευρύνονται.  

«Η επενδυτική αγορά βιώνει ένα ολικό “πάγωμα”» τονίζει ο Τιερί Μποντεμούλιν, επικεφαλής της Adler Group, η οποία προσφάτως ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, έπειτα από μια σειρά αποτυχημένων deal πώλησης.  

European landlords have been buffeted by Covid, rate hikes

Το μεγάλο πρόβλημα και οι.. απρεπείς προτάσεις

Οι εταιρείες real estate αντιμετωπίζουν ένα ολοένα και αυξανόμενο κόστος δανεισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εδώ και μήνες προχωρούν σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό, ως εκ τούτου, καθιστά τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς, καθώς φοβούνται να αναλάβουν νέα χρέη, ενόσω οι αξίες υποχωρούν.  

Η γερμανική Vonovia, τον Αύγουστο, γνωστοποίησε την προσπάθεια πώλησης ακινήτων αξίας 13 δισ. δολαρίων, με στόχο τη μείωση των υψηλών επιπέδων χρέους, τα οποία προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος.  

Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες καλούνται άμεσα να διαχειριστούν το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Όμως, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι υποψήφιοι αγοραστές προσφέρουν πολύ χαμηλά τιμήματα, «ποντάροντας» στην ανάγκη τους να πωλήσουν.  

«Δεν φαντάζεστε πόσες απρεπείς προτάσεις λαμβάνεις, όταν η αγορά αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε πρόβλημα» τονίζει ενδεικτικά ο Στέφαν Κίρστεν, επικεφαλής της γερμανικής Adler.  

Κάποιες άλλες εταιρείες, βέβαια, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια «τρέχουν» προγράμματα πωλήσεων, έχουν πραγματοποιήσει κάποια πρόοδο. Η βρετανική Land Securities, για παράδειγμα, βρίσκεται στο μέσο για να ολοκληρώσει πωλήσεις 4 δισ. στερλινών, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί το 2020. Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, κατάφερε να πουλήσει τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο.  

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο Λονδίνο(2), το deal Κόκκαλη, τα αεροπλάνα του Καράτζη και το χρυσό χαρτοφυλάκιο

Πιο κοντά έρχεται το Navarino Blue – «Πράσινο» για την επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία (χάρτης)

Ο Νίκος Αλιάγας στο “άντρο” των περιβόητων Γάλλων πυροσβεστών στο Παρίσι