Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι μετοχές της Viking Therapeutics αφού το πειραματικό φάρμακο της εταιρείες για την απώλεια βάρους έδειξε πολύ καλά αρχικα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια δοκιμής η οποία βρίσκεται στη 2η φάση της.

Η Viking Therapeutics είναι μία από τις πολλές μικρές φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες προσπαθούν να εισέλθουν στην κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.

Αναλυτές έχουν προτείνει ότι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer, η οποία απέσυρε δύο δικά της υποψήφια φάρμακα για απώλεια βάρους πέρυσι, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προχωρήσουν στην εξαγορά μιας μικρότερης εταιρείας όπως η Viking Therapeutics.

Η δοκιμή της Viking είχε ως δείγμα περισσότερους από 170 ασθενείς με παχυσαρκία, ορισμένοι από τους οποίους έλαβαν διαφορετικά μεγέθη δόσεων του ενέσιμου φαρμάκου, ενώ άλλοι έλαβαν placebo.

Όσοι έλαβαν εβδομαδιαίες δόσεις της θεραπείας έχασαν έως και 14,7% του σωματικού τους βάρους μετά από θεραπεία 13 εβδομάδων.

Έως και το 88% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, γνωστό ως VK2735, πέτυχαν τουλάχιστον 10% απώλεια βάρους, σε σύγκριση με μόλις 4% εκείνων που δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για περιορισμό στη μείωση του βάρους την 13η εβδομάδα της θεραπείας για οποιαδήποτε δόση του φαρμάκου, γεγονός που υποδηλώνει ότι «είναι επιτεύξιμη περαιτέρω απώλεια βάρους μέσω της διατήρησης των ασθενών στη θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Viking, Μπράιν Λίαν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές της εταιρείας.

Το φάρμακο επέδειξε «ενθαρρυντικά σημάδια» ασφάλειας στους ασθενείς μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 13 εβδομάδων. Οι ασθενείς φάνηκε επίσης να έχουν πολύ καλή ανοχή στο φάρμακο.

Η Viking σχεδιάζει να παρουσιάσει τα αναλυτικά αποτελέσματα της 2ης φάσης των δοκιμών σε ιατρικά συνέδρια. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με την ομοσπονδιακή FDA των ΗΠΑ για να συζητήσει τα περαιτέρω βήματα για την ανάπτυξη του VK2735.

Τέλος, όπως αναφέρει το CNBC, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να δημοσιεύσει δεδομένα δοκιμών πρώιμου σταδίου για τη λήψη του φαρμάκου για την απώλεια βάρους σε μορφή χαπιού.

Το φάρμακο της Viking Therapeutics στοχεύει στο GLP-1 και σε μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται GIP. Αυτές είναι οι ίδιες ορμόνες που στοχοποιούν το φάρμακο της Eli Lilly και άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους και την καταπολέμηση του διαβήτη, όπως το Zepbound και το Mounjaro.

Διαβάστε ακόμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ