Με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή που πρωτοεισήχθη το ευρώ έτρεξε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, αυξάνοντας την πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν και την ΕΚΤ να κάνουν περισσότερα για να συγκρατήσουν τις δυσμενείς συνέπειες του πληθωρισμού σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα οδήγησαν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 6,5% τον Ιούνιο από 5,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Ο πληθωρισμός της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης δικαιολογεί ακόμα περισσότερο το σχέδιο της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία έφτασε στο 10% και όλα αυτά θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων ακόμα και πάνω από τις 25 μονάδες βάσης που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Τώρα το στοιχείο – κλειδί που θα καθορίσει τις εξελίξεις, είναι ο πληθωρισμός για ολόκληρη την ευρωζώνη, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι οικονομολόγοι περιμένουν πληθωρισμό – ρεκόρ στο 8,5% και τα στοιχεία αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη:

H Gazprom θα αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς το Καλίνινγκραντ

Έξι προτάσεις των ακτοπλόων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πράσινο Ταμείο: Στα σκαριά η δημιουργία παρατηρητηρίου θαλασσίων συμβάντων