search icon

Bloomberg

«REPowerEU»: Το σχέδιο των 195 δισ. ευρώ της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί οι στόχοι της Κομισιόν για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και την απαγκίστρωση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια -Tι συμπεριλαμβάνει η νέα πρόταση με ονομασία «RePowerEU» 

Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες μέχρι το 2027 θα κοστίσει περίπου 195 δισ. ευρώ ($205 δισ.). 

Η νέα πρόταση της Κομισιόν με ονομασία «REPowerEU» η οποία θα κατατεθεί στις 18 Μαΐου, θα συμπεριλαμβάνει αύξηση του στόχου παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από το 40% στο 45% της συνολικής. Παράλληλα, η Κομισιόν θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη να μειώσουν τη συνολική χρήση ενέργειάς τους κατά 13% μέσω προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσηλωθεί στην επιτάχυνση της εγκατάστασης και λειτουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών της, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. η οποία θα στηρίξει τους στόχους του Green Deal για τη μείωση εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030, ενδέχεται -σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν- να εξοικονομήσει 80 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου, 12 δισ. ευρώ σε εισαγωγές πετρελαίου και 1,7 δισ. ευρώ σε εισαγωγές άνθρακα ετησίως.

Η πρόταση συμπεριλαμβάνει στόχο ευρωπαϊκής παραγωγής 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και την εισαγωγή 10 εκατομμυρίων επιπλέον τόνων μέχρι το 2030. Ο στόχος παραγωγής βιομεθανίου της Ε.Ε. έχει τεθεί στους 35 δισ. τόνους. 

Σημειωτέον πως η πρόταση της Κομισιόν ενδέχεται να υποστεί αλλαγές πριν την εφαρμογή της. Τέλος, η Κομισιόν ανέφερε πως θέλει να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό Innovation Fund για τη χρηματοδότηση μέρους της όλης προσπάθειας.

Διαβάστε ακόμη

H TUI αναμένει «δυνατό καλοκαίρι» στα ταξίδια το 2022 (γράφημα)

«Κλείδωσε» για όλο το 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές

Το δράμα των αγορών, οι αγωγές για Ρεβυθούσα, οι (άλλοι) Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης και οι φήμες για Βιοχάλκο 

Exit mobile version