Οι αγορές ομολόγων ορισμένων εκ των πιο ευάλωτων οικονομιών του πλανήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τα defaults, δεδομένης της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η οποία κάνει την άντληση χρηματοδότησης και αποπληρωμή χρεών των αναπτυσσόμενων αγορών ακόμα δυσκολότερη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, χώρες οι οποίες βρίσκονταν ήδη στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας έχουν επωμιστεί το αυξημένο βάρος των sell off στις αναπτυσσόμενες αγορές αυτό τον μήνα, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και την Ελβετία έχουν οδηγήσει πολλούς επενδυτές σε μαζική «φυγή» από τις αναδυόμενες αγορές.

Από το Πακιστάν μέχρι τη Βολιβία, οι επενδυτές αναμένουν πως οι οικονομίες αυτές δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ξένα νομίσματα.

«Η όρεξη για επενδύσεις με αυξημένο βαθμό κινδύνου στις αγορές αυτές έχει μειωθεί αισθητά, λόγω της έκθεσής τους στην παγκόσμια τραπεζική κρίση», τόνισε ο αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments, Γκόρντον Μπάουερς, προσθέτοντας πως «ο φόβος πολλών βασίζεται στο γεγονός πως η τρέχουσα μακροοικονομική κρίση μπορεί να ωθήσει το προβληματικό χρέος σε σημείο καμπής, προκαλώντας σωρεία χρεοκοπιών».

Το risk premium των ομολόγων της Τυνησίας έναντι των αντίστοιχων αμερικανικού δημοσίου άγγιξε τις 3.930 μονάδες βάσης την περασμένη Δευτέρα. Το κόστος της εξασφάλισης του χρέους αυτού έναντι της πτώχευσης έχει καταγράψει μηνιαία αύξηση στις 2.450 μονάδες βάσης, δεδομένων των ταραχών στη χώρα λόγω των εκτιμήσεων πως το bailout του ΔΝΤ ενδέχεται να καθυστερήσει.

Το spread των αιγυπτιακών ομολόγων σε δολάρια αυξήθηκε πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης αυτόν το μήνα. Τα CDS πλησιάζουν ιστορικό ρεκόρ, τη στιγμή που οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά ομολόγων της χώρας.

Τα ομόλογα της Βολιβίας θεωρούνται κι αυτά, πια, προβληματικό (distressed) χρέος, με το spread έναντι των αμερικανικών να έχει φτάσει τις 1.274 μονάδες βάσης. Η Fitch Ratings επικαιροποίησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε junk, ενώ παρόμοια κίνηση προμηνύει και η S&P Global Ratings.

Στην Ασία, τα ομόλογα του Πακιστάν ύψους $1 δισ. τα οποία έχουν ημερομηνία ωρίμανσης τον Απρίλιο του 2024 έχουν, πια, αξία 41 σεντς/δολάριο.

Αν και η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ελβετία μπορεί να μην αποτελεί απευθείας πρόβλημα για τις αγορές ομολόγων των αναπτυσσόμενων οικονομιών, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ενδέχεται να αποδειχθεί δυσβάσταχτο, σύμφωνα με το στέλεχος της Pictet Asset Management, Γκουίντο Τσαμόρο. 

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»

Attica Bank: Τι προβλέπει το μνημόνιο μεταξύ Thrivest – βασικών μετόχων – Οι νέες ισορροπίες μετά την ΑΜΚ

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Σε φάση αναδιάρθρωσης η Microsoft Hellas – Τι γίνεται με τα Data Centers