Η παγκόσμια αναδιάρθρωση που ξεκίνησε ο Όμιλος της Microsoft ανακοινώνοντας τον περασμένο Ιανουάριο 10.000 απολύσεις έχει αρχίσει να ακουμπά πλέον και την ελληνική θυγατρική. Κάτι που παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος μιλώντας χθες με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων της πολυεθνικής για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας.

«Η ανακοίνωση της εταιρείας για 10.000 απολύσεις αναφέρεται σε όλη την Microsoft παγκοσμίως και σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε και εμείς σαν εταιρεία», απάντησε σε διευκρίνιση που του ζητήθηκε. «Πρέπει να δούμε πώς αυτή η μικρή μείωση της ζήτησης που βλέπουμε αλλά και οι συνθήκες που διαμορφώνονται μας σπρώχνουν στο να κοιτάξουμε πού πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, που να εστιάσουμε περισσότερο και που μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε», πρόσθεσε.« Σε αυτά τα πλαίσια κοιτάμε συνολικά τις δραστηριότητές μας», τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος. Πρόσθεσε δε λίγο αργότερα πως «πρωταρχικός στόχος είναι να έχουμε τις ομάδες και τους ανθρώπους μας κοντά στους πελάτες και στους συνεργάτες μας για να τους βοηθήσουμε να δουλεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δέσμευση της εταιρείας στην Ελλάδα είναι να συνεχίζουμε να επενδύουμε και να εστιάσουμε όπου χρειάζεται. Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε θα το κάνουμε».

Για το εάν έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών απ’ την θυγατρική ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει: «Αλλαγές είχαμε πάντα. Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν, κάποιοι έρχονται. Οι προτεραιότητες μπορεί να αλλάζουν τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και των ίδιων των στελεχών που μπορεί να αναζητήσουν κάτι άλλο», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος, του οποίου η θητεία στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής ανανεώθηκε.

Νέα διοικητική δομή

Με βάση τη διοικητική αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε απ’ τον πολυεθνικό όμιλο πλέον η ελληνική θυγατρική θα αναφέρεται σε νέα περιφερειακή δομή, η οποία πλέον περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Τουρκία, την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες. Το συγκεκριμένο subregion υπάγεται αντίστοιχα στο μεγάλο cluster της Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής το οποίο ήρθε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των περιφερειών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) με εκείνη της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Σημειωτέον πως Πρόεδρος της νέας περιοχής (CEMA), η οποία περιλαμβάνει 109 χώρες, αναλαμβάνει ο Samer Abu-Ltaif, μέχρι τώρα επικεφαλής της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Μία κίνηση κίνηση που θεωρείται ότι δείχνει την πρόθεση της Microsoft να δώσει έμφαση σε αναπτυσσόμενες αγορές. Κάτι στο οποίο στάθηκε και ο κ. Μιχαλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως πλέον η Ελλάδα ανήκε σε ένα club εντός της πολυεθνικής με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και συνεπώς τις καλύτερες προοπτικές.

Τα Data Centers

Όλα αυτά όμως τι μπορεί να σημαίνουν για τον σχεδιασμό που ήδη έχει κάνει η Microsoft με φόντο πάντα τη μεγάλη επένδυση του συμπλέγματος των data center; Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο καμιά. Διαβεβαιώνει μάλιστα πως φέτος θα είναι η χρονιά που θα προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης. «Η επένδυση συνεχίζεται κανονικά. Η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ολοκληρώθηκε, πήραμε θετικές συστάσεις απ’ τους φορείς. Τώρα είμαστε σε μία φάση όπου περιμένουμε την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Διαβεβαίωσε πως επιθυμία της Microsoft είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να προχωρήσει η διαδικασία της επένδυσης αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση. «Η αλήθεια είναι και εμείς διαφορετικά τα περιμέναμε στην αρχή. Δυστυχώς όμως είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, οπότε και έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα», σημείωσε. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για όλο το εγχείρημα, το οποίο θα βάλει την Ελλάδα στο «χάρτη» των μεγάλων υποδομών της τεχνολογίας cloud.

Μάλιστα ο ίδιος στάθηκε στο ότι παρά τις νέες προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον η τάση προς την ψηφιακή μετάβαση και το cloud ενισχύεται στη χώρα μας έχοντας να καλύψει μάλιστα πολύ μεγάλο έδαφος.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ 

Aποκαλυπτήρια σήμερα για το «καλάθι των νονών» – Σε μια εβδομάδα το «καλάθι του Πάσχα»