Οι επικεφαλής των ESG funds, τα οποία ταλαιπωρούνται από χρόνια υποαποδόσεων, επαναπροσδιορίζουν γρήγορα τις εντολές τους για να δημιουργήσουν χώρο για εξαιρετικά προσοδοφόρα αμυντικά στοιχήματα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και μέχρι το τέλος του δ’ τριμήνου του περασμένου έτους, το μερίδιο των funds στην Ευρώπη που αφιερώνουν τουλάχιστον 1% του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές αεροδιαστημικής και άμυνας έχει αυξηθεί κατά 37% για τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια και κατά 67% για τα παθητικά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar Direct για το Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή στροφή για μια γωνιά της αγοράς κεφαλαίων που επί μακρόν αντιμετώπιζε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ως μη επενδύσιμα.

Για τους επενδυτές ESG που έχουν πληγεί από χρόνια αποδόσεων κάτω του μέσου όρου, είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που υπεραποδίδει της αγοράς με μεγάλη διαφορά.

Bloomberg

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, η Rheinmetall AG βρίσκεται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 680 funds που είναι εγγεγραμμένα σε προγράμματα ESG. Η Leonardo SpA κατέχεται από περίπου 485 ESG funds και υπάρχουν περίπου 375 τέτοια funds που κατέχουν την Lockheed Martin Corp. Περίπου 465  ESG funds κατέχουν μετοχές της BAE Systems Plc, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι συμμετοχές σε κατασκευαστές όπλων που εδρεύουν στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρες. Οι μετοχές της γερμανικής Rheinmetall, η οποία παράγει άρματα μάχης και πυρομαχικά, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1.300% από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Leonardo, ένας ιταλικός κατασκευαστής οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών οχημάτων, έχει κερδίσει πάνω από 600%.

Οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη κάνουν ό,τι μπορούν για να άρουν τα ρυθμιστικά εμπόδια ESG που μπορεί να εμποδίσουν τους επενδυτές να στηρίξουν τον αμυντικό τομέα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατάλογο προτάσεων για την ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την άμυνα. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει έκτοτε σηματοδοτήσει ότι το μπλοκ θα κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερώσει κεφάλαια.

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι οι υφιστάμενοι κανόνες βιώσιμων επενδύσεων δεν απαγορεύουν την έκθεση των funds στην αμυντική βιομηχανία. Και στην ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες ESG δίνουν έμφαση στη δημοσιοποίηση και όχι στους περιορισμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext NV, Στεφάν Μπουζνά, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ρήξη με την «χθεσινή ESG» και στροφή προς την «αυριανή ESG».

«Οι εταιρείες στον τομέα της άμυνας και των εξοπλισμών εμφανίζονται συχνά στις τελευταίες θέσεις της λίστας στην κατάταξη των γνωστοποιήσεων, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση», δήλωσε πρόσφατα. «Αυτό είναι συχνά κάτι που εμποδίζει τα επενδυτικά κεφάλαια να τις συμπεριλάβουν. Πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις απαιτήσεις για αυτούς τους τομείς».

Ο Γκραμ Μπένκε, διαχειριστής κεφαλαίων στην Amati Global Investors Ltd., δήλωσε ότι οι επενδυτές που εστιάζουν στο ESG επιθυμούν να προσαρμοστούν στη γεωπολιτική συγκυρία. Έτσι, το αφήγημα έχει μετατοπιστεί από την «ηθικολογία», η οποία στο παρελθόν σήμαινε ότι «η άμυνα σίγουρα υπέφερε», όπως υπογράμμισε.

Εκπρόσωπος της Banque Pictet & Cie SA δήλωσε ότι η εταιρεία «παρακολουθεί στενά το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο και τις επιπτώσεις του στις επενδυτικές μας στρατηγικές».

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά και η ζήτηση στεγαστικών δανείων για το «Σπίτι μου 2» (πίνακες)

Θεσσαλονίκη: Πόσο ανέβηκαν οι τιμές στα ακίνητα – Ήπια άνοδος και το 2025

H Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν «αμέσως» τους αμοιβαίους δασμούς – Yπόσχεται αντίμετρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα