Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή διαταραχή.

Η οικονομική στασιμότητα, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και το υψηλότερο ποσοστό προβληματικών εταιρειών στην Ευρώπη έχουν κάνει τους κατόχους ομολόγων να απαιτούν υψηλότερα εταιρικά spreads από τις γερμανικές επιχειρήσεις σε σχέση με την ευρύτερη Ευρωζώνη. Πρόκειται για μια τάση που διευρύνεται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, γεγονός που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές της ενέργειας της βιομηχανικής «καρδιάς» της Ευρώπης.

Η ζήτηση από τους δανειολήπτες για επενδύσεις σε μηχανήματα, εργοστάσια και τεχνολογία έχει μειωθεί, δημιουργώντας κίνδυνο πρόκλησης μακροπρόθεσμων προβλημάτων στην εγχώρια ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες επικεντρώνονται στην επιβίωση. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί αυξημένη ανησυχία σχετικά με την έκθεση ορισμένων τραπεζών στην ασταθή αμερικανική αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

«Η Γερμανία έχει πραγματικό πρόβλημα», σημείωσε το στέλεχος της Barings, Μπράιαν Μανγκουίρο, προσθέτοντας πως «όλες οι μεγάλες μεταποιητικές οικονομίες καταγράφουν επιβράδυνση, αλλά στη Γερμανία αυτό επιδεινώνεται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις στον τομέα των αυτοκινήτων λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από την Κίνα».

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον περασμένο μήνα, το κλίμα για τη Γερμανία μεταξύ των στελεχών δεν ήταν καθόλου αισιόδοξο. Η άποψή τους ήταν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει χάσει τη φήμη της για τη σταθερότητα και αντιμετωπίζει μια περίοδο προβλημάτων, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται.

Οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν δυσοίωνες, σύμφωνα με τα ευρήματα του ευρωπαϊκού δείκτη δυσπραγίας Weil, ο οποίος επικαλέστηκε τη στασιμότητα της κερδοφορίας και τις πιέσεις ρευστότητας.

Η αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιδεινώσει τα προβλήματα, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στην αγορά ακινήτων. Η Deutsche Pfandbriefbank AG ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αύξησε τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, επισημαίνοντας την «επίμονη αδυναμία» στα ακίνητα.

Περισσότερα από 13,6 δισ. δολάρια δανείων και ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις γερμανικές εταιρείες θεωρούνται προβληματικά, 13 φορές περισσότερο από το αντίστοιχο επίπεδο της Ιταλίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα, καθώς περίπου το 15% των εταιρειών στη Γερμανία είναι σήμερα προβληματικές, κάτι το οποίο αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής Alvarez & Marsal.

«Τα προβλήματα εξαπλώνονται και σε άλλους τομείς πέρα από τα ακίνητα, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, οι οποίοι επλήγησαν από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους δανεισμού», ανέφερε το στέλεχος της εταιρείας, Κρίστιαν Έμπνερ, προσθέτοντας πως «η μεταποίηση αρχίζει να επηρεάζεται και η αυτοκινητοβιομηχανία θα συνεχίσει αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα».

Το αβέβαιο πολιτικό μέλλον της Γερμανίας επηρεάζει επίσης αρνητικά τις προοπτικές της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Κρίστιαν Σούινγκ, δήλωσε ότι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD συμβάλλει στη μείωση των επενδύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις αυτή την εβδομάδα.

«Το AfD αποτελεί κάτι το επικίνδυνο», δήλωσε ο Λίντνερ τη Δευτέρα. «Πρόκειται για ένα κόμμα που αμφισβητεί τη βασική συναίνεση της χώρας μας, δηλαδή την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση».

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν, παρ’ όλα αυτά, ευκαιρία να επωφεληθούν από τα προβλήματα της Γερμανίας. Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στρέφουν το βλέμμα τους στη χώρα και επιδιώκουν να αγοράσουν οικογενειακές επιχειρήσεις φθηνά, σύμφωνα με αναλυτές.

Η ύφεση στην γερμανική βιομηχανία σημαίνει ότι υπάρχει «ευκαιρία να εξαγοραστούν εταιρείες οι οποίες έχουν αρκετή μόχλευση» δήλωσε ο ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Strategic Value Partners, Βίκτορ Κόλσα.

Δανειστές όπως η Ares Management Corp. και η Blackstone Inc. έχουν ανοίξει γραφεία στη Φρανκφούρτη και επιδιώκουν ενεργά να δανείσουν στις γερμανικές επιχειρήσεις.

Οι short-sellers επιδιώκουν επίσης να επωφεληθούν, βάζοντας ένα στοίχημα ύψους 5,7 δισ. ευρώ κατά των εταιρειών της χώρας. Το μεγαλύτερο στοίχημα κατέχει η Qube Research & Technologies Ltd. η οποία σορτάρει μεταξύ άλλων τις Deutsche Bank AG, Volkswagen AG και Vonovia AG.

Το short στην τελευταία, υποδηλώνει ανησυχίες για τη γερμανική αγορά ακινήτων. Η Adler Group SA παραμένει σε κίνδυνο εκκαθάρισης και η Signa του Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο, η οποία κατείχε μεγάλο αριθμό γερμανικών ακινήτων, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι αναλυτές της Jefferies Inc. προβλέπουν μέσο όρο μείωσης της αξίας των επαγγελματικών ακινήτων στη Γερμανία της τάξης του 40%, κάτι το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στους δανειολήπτες και τους δανειστές.

«Ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει καλά τις πολλαπλές περιόδους μεταβλητότητας τα τελευταία χρόνια, τα εμπορικά ακίνητα και η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης θα αποτελέσουν εμπόδια για τις γερμανικές τράπεζες στο μέλλον», όπως δήλωσε το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, Φλόριαν Χάιντερ. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν έκαναν σωστή διαχείριση κινδύνου και αν έβαλαν επαρκή κεφάλαια στην άκρη για τις ζημίες», πρόσθεσε.

«Η αγορά ακινήτων πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά», δήλωσε ο πρόεδρος του ESMT και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιόργκ Ρόσολ. Η μείωση του ενυπόθηκου δανεισμού πλήττει επίσης την κερδοφορία των τραπεζών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Bundesbank προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι στις αρχές του 2023, «η αξία του τραπεζικού χαρτοφυλακίου 15 τραπεζών και 37 πιστωτικών συνεταιρισμών είχε αρνητικό πρόσημο», προσθέτοντας ότι τα ιδρύματα αυτά φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια αύξηση των επιτοκίων. Έκτοτε, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 1/3 των δανείων εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος δανεισμού σε βάθος τριετίας, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει εντονότερη αύξηση της αθέτησης των πληρωμών, όπως ανέφερε ο εποπτικός φορέας.

Οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος έχουν γίνει πιο απρόθυμοι να επενδύσουν σε δανειστές που εκτίθενται στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, πολλές εταιρείες και ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να επιβιώσουν μέχρι το 2025, πιστεύοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την πίεση και θα αυξήσουν τις συναλλαγές.

Σημειωτέον πως οι αγορές ποντάρουν επί του παρόντος σε πέντε μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ανοίγει ο «χορός» των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων – Τα ισχυρά χαρτιά και οι μέτοχοι

Με Περιστέρη, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο και μεγάλες πολυεθνικές η short list για την αποθήκευση

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Τα ψιλά γράμματα για τα ασφαλισμένα σπίτια, τα εμπόδια και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ