Η Tesla αναμένεται να ζητήσει από τους μετόχους να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ που ακυρώθηκε από δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ στις αρχές του έτους.

Στην αίτηση για την έκδοση πληρεξουσίου που εξέδωσε την Τετάρτη, η Tesla δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει ψηφοφορία σχετικά με τη μεταφορά της πολιτείας σύστασης της εταιρείας στο Τέξας από το Ντελαγουέαρ. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συγκαλέσει την ετήσια συνέλευσή της στις 13 Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Tesla Ρόμπιν Ντένχολμ επέκρινε την απόφαση του Delaware Chancery Court τον Ιανουάριο, γράφοντας στο πληρεξούσιο ότι ισοδυναμεί με δεύτερη κρίση των μετόχων που είχαν εγκρίνει το βραβείο του Μασκ βάσει επιδόσεων το 2018. Η επικεφαλής δικαστής Kathaleen St. J. McCormick περιέγραψε τους διευθυντές της εταιρείας ως «υποτακτικούς υπηρέτες ενός υπερφίαλου αφέντη» και δήλωσε ότι δεν είχαν φροντίσει για τα συμφέροντα των επενδυτών.

«Επειδή το δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ αναθεώρησε την απόφασή σας, ο Έλον δεν έχει πληρωθεί για καμία από τις εργασίες του για την Tesla τα τελευταία έξι χρόνια, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία σημαντικής ανάπτυξης και αξίας για τους μετόχους», έγραψε ο Ντένχολμ στους επενδυτές, όπως γράφει το Bloomberg.

Ο μέτοχος που μήνυσε την Tesla για την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου την επέκρινε ως υπερβολική και αδιαφανή. Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει έξι εταιρείες, δήλωσε στις αρχές του έτους ότι προτιμά να εργάζεται σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής αλλού, εκτός αν κατέχει μερίδιο 25% στην Tesla. Αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 13% της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο 0,7% στις 9 π.μ. στη Νέα Υόρκη, πριν από την έναρξη των κανονικών συναλλαγών. Η μετοχή έχει πέσει 37% φέτος, καθώς η αναμενόμενη επιβράδυνση έδωσε τη θέση της σε μια αιφνιδιαστική πτώση των παραδόσεων οχημάτων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του παγκόσμιου προσωπικού κατά περισσότερο από 10% και την αποχώρηση δύο υψηλόβαθμων στελεχών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla σχημάτισε φέτος μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τη διευθύντρια Καθλίν Ουίλσον-Τόμσον  και μια ομάδα συμβούλων για να καθορίσει δύο πράγματα: αν θα πρέπει να παραμείνει εγγεγραμμένη στο Ντέλαγουεαρ και αν θα προκηρύξει άλλο δημοψήφισμα μετόχων για την αμοιβή του Μασκ ταυτόχρονα με μια ψηφοφορία για μια πιθανή επανένταξη σε άλλη πολιτεία.

Σε γραπτή έκθεση, η επιτροπή δήλωσε ότι οι ψηφοφορίες θα έπρεπε να γίνουν παράλληλα. Διαφορετικά, η προσπάθεια μετακίνησης της εταιρικής έδρας της Tesla θα μπορούσε λανθασμένα να θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να χορηγηθεί ενδεχομένως στον Musk ένα νέο πακέτο αμοιβών που δεν θα μπορούσε να λάβει στο Delaware.

Η διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου αμοιβών θα απαιτούσε χρόνο και θα οδηγούσε στην ανάληψη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετες δαπάνες αποζημίωσης, αναφέρεται στην κατάθεση. Η επικύρωση του πακέτου του 2018 θα είναι ταχύτερη και «θα αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας όσον αφορά τον σημαντικότερο υπάλληλο της Tesla».

Στην έκθεση της ειδικής επιτροπής σημειώνεται ότι η Tesla και οι άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Ντέλαγουεαρ σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Το νέο δημοψήφισμα θα επιτρέψει στους επενδυτές «να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θεωρούν ότι η αποζημίωση του Μασκ είναι δίκαιη, υπό το πρίσμα των όσων πέτυχε και του αντίκτυπου που είχε στους μετόχους».

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές (γραφήματα)

ΔΝΤ: «Στρωμένος» με πλεονάσματα ο δρόμος της Ελλάδας ως το 2029

Airbus και Rolls-Royce κοντά σε συμφωνία για ανταλλακτικά της Turkish Airlines ύψους $20 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ