Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφεται αυτήν την ώρα στη Wall Street, η οποία επιχειρεί να σβήσεις τις αρχικές απώλειες, τουλάχιστον στις βιομηχανίες, καθώς οι τεχνολογίες εξακολουθούν να υποχωρούν μετά τη βουτιά 17% της Nvidia.

Το ανοδικό γύρισμα έρχεται ως αποτέλεσμα των ενθαρρυντικών δηλώσεων Τραμπ για εμπόριο, ο οποίος φαίνεται να πραγματοποιεί στροφή-έκπληξη, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως ίσως να μη χρειαστεί να εφαρμοσθούν περαιτέρω δασμοί στα κινεζικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα θέλει να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο S&P 500 γύρισε ανοδικός στο +0,35% από -0,30%, καθώς οι αγορές είδαν τις δηλώσεις σαν «σινιάλο» πως υπάρχει προθυμία κι από τις δύο πλευρές για επιτεύξη μιας θετικής εμπορικής συμφωνίας, κατά τη Σύνοδο των G20 αργότερα μέσα στο μήνα. Ηπιότερα κέρδη 0,20% για Dow Jones, παραμένει στο κόκκινο με -0,45% ο Nasdaq.

optimistocontraaa.png

Κοντά σε εμπορική συμφωνία με Κίνα οι ΗΠΑ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα θέλει μια συμφωνία για το εμπόριο, αλλά τόνισε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτή.

«Η Κίνα έστειλε μια λίστα με αυτά που είναι πρόθυμη να προσφέρει, αλλά ακόμα δεν είναι αποδεκτά από μένα», δήλωσε ο Τραμπ.

«Η Κίνα επωφελείται από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλει δασμούς ύψους 250 δισ. δολ. και ότι επιπλέον δασμοί 267 δισ. δολ. «είναι έτοιμοι να τεθούν σε εφαρμογή αν θέλουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν την Κίνα «δίκαιη, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι δίκαιη».

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην χρειαστεί να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εις βάρος της Κίνας, εάν το Πεκίνο προσφέρει παραχωρήσεις στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ οι πιέσεις στις τεχνολογίες συνεχίζονται μετά τη βουτιά 17% της Nvidia λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων που δεν στάθηκαν στο ύψος των εκτιμήσεων, ενώ την ίδια ώρα πιέσεις ασκούνται στο δολάριο εξ αιτίας της εκ νέου στροφής της Fed.

Η Fed «λυγίζει» σιγά-σιγά, πιέζοντας το δολάριο

Οι επικεφαλής της τράπεζας, στον απόηχο των σχολίων του Προέδρου Τζέρομ Παόυελ, δέιχνουν πρόθυμοι να κατεβάσουν ίσως ταχύτητα σε ότι αφορά την εφαρμογή νομισματική πολιτικής, η οποία υπήρξε αυστηρή. Το ενδεχόμενο πιο χαλαρών επιτοκίων (τα οποία ωστόσο θα επιτρέψουν στην οικονομία των ΗΠΑ να καλπάσει) οδήγησε σε απώλειες το δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται στο 1,1413 EUR/USD (-0,75%) και τον ενιαίο δείκτη DXY στις 96,43 μονάδες. Έδαφος κερδίζει και η στερλίνα μετά τη χθεσινή βουτιά 2%.

Αποκλιμάκωση στα ομόλογα, κατά 1,30% υποχώρησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 3,076%.

fespeptmedotplottt.png

Ασθενής η ανοδική αντίδραση του πετρελαίου

Στο μεταξύ, ξεφουσκώνει το μίνι-ανοδικό ράλι αντίδρασης του πετρελαίου, το οποίο νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 2% σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τα χαμηλά εννέα μηνών που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες.

Αυτή τη στιγμή κερδίζει μόλις 0,43% στα 56,70 δολάρια/βαρέλι, παραμένοντας έτσι στο -20% από τα υψηλά Οκτωβρίου. Στο newmoney.gr έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το γιατί και πως το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε bear market χάρις τις τακτικές του Τραμπ. Περισσότερα εδώ.

Ωστόσο οι ενεργειακές σήμερα δίνουν ώθηση στον S&P 500, «πατώντας» στην πετρελαϊκή άνοδο.

stockstrumpggg.png

Δεν πρόλαβε τα μαντάτα η Ευρώπη

Τέλος, με απώλειες έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ασφαλώς και δεν «πρόλαβαν» τις θετικές για το εμπόριο δηλώσεις Τραμπ.

Άλλωστε αποτελεί τακτική του Αμερικανού Προέδρου να «φυλάει» για το κλείσιμο των ευρωαγορών την Παρασκευή πάντα κάποια «πικάντικη» δήλωσε/tweet ή απόφαση που μπορεί να φέρει τούμπα τις αγορές.

Έτσι, στο κόκκινο έκλεισαν και την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες ωστόσο να είναι ηπιότερες σε σχέση με την Πέμπτη, όταν και το σίριαλ του Brexit έφερε τα άνω-κάτω σε μετοχές και συνάλλαγμα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 357 μονάδες. Στην εβδομάδα κινήθηκε χαμηλότερα 2,2%, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι από το Συντηρητικό Κόμμα.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε για μια πιθανή επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, καθώς το μπλοκ είναι αντιμέτωπο με αβεβαιότητες.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν, πάντως, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» στο 2,2% τον Οκτώβριο του 2018, από 2,1% τον Σεπτέμβριο.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,34% κι έκλεισε στις 7.013,88 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,11% στις 11.341,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5.025,20 μονάδες.

Προσπάθεια ανάκαμψης από τη χθεσινή βουτιά καταγράφει σήμερα η στερλίνα, σημειώνοντας άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,2843 δολ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το νόμισμα αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση για όσο καιρό η απειλή περαιτέρω παραιτήσεων δημιουργεί το ενδεχόμενο να απομονωθεί περαιτέρω η Μay και ενισχύεται η πιθανότητα να τεθεί η ηγεσία της εν αμφιβόλω, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,14% κι έκλεισε στις 18.878,31 μονάδες, με τις ανησυχίες για την «κόντρα» Ρώμης – Βρυξελλών να παραμένουν και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, να προαναγγέλλει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.

Εξάλλου, σαφές μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση έστειλε και ο Draghi.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος υπέστη ισχυρές πιέσεις, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,8%, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι βρετανικές τράπεζες υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τη Metro Bank να υποχωρεί κατά 2%, τη Lloyds να καταγράφει απώλειες 1,7% και την RBS να «βουλιάζει» κατά 3,3%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν επίσης πιέσεις (-1%), με τη Volkswagen να καταγράφει βουτιά 2,5%.

Από την άλλη, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές μέσων ενημέρωσης, μετά τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα της Vivendi, με τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας να σημειώνει άλμα 3,1%.