Εάν νομίζατε ότι ξεμπερδέψαμε με το ακριβό φυσικό αέριο, μάλλον κάνατε μεγάλος λάθος. Κι αυτό, διότι τον Ιούνιο οι ευρωπαϊκές τιμές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή των τελευταίων εννέα μηνών.  

Το νέο κύμα ενεργειακών αυξήσεων, το οποίο αναμένεται να δώσει εκ νέου ώθηση στον ήδη υψηλό πληθωρισμό (8,1% τον Μάιο), οφείλεται στην απόφαση της Ρωσίας να περικόψει έτι περισσότερο τις ροές προς την Ευρώπη, κάτι που θέτει σε ύψιστο συναγερμό τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. 

Μόνο σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ αυξάνονται κατά 4% και διαμορφώνονται άνω των 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που ανεβάζει τη συνολική άνοδο από τις αρχές του μήνα σε τουλάχιστον 50%. 

Οι μεγάλες μειώσεις στις παραδόσεις των ρωσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε σύσφιγξη (δηλαδή μείωση της προσφοράς) της αγοράς στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφεται περιορισμένη ζήτηση για αέριο και παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Σ’ αυτή την ανοδική τάση των τιμών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δυσκολία των χωρών να γεμίσουν» τις αποθηκες αερίου εν όψει του δύσκολου χειμώνα (στόχος να καλυφθεί το 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου), αλλά και να πείσουν τους πολίτες να κάνουν «εκπτώσεις» στην κατανάλωση. 

Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης είναι διάχυτος σ’ όλη την οικονομία, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης (εφόσον η Ρωσία κλείσει τις κάνουλες της ενέργειας) και τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.  

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γερμανικού ενεργειακού γίναντα Uniper, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης, καθώς η Gazprom παρέδωσε μόλις το 40% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων αερίου. Αυτό ανάγκασε τη Uniper να αγοράσει αέριο από την -σαφώς ακριβότερη- αγορά μετρητών (spot market). 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μεταξύ, ενδέχεται να λάβει επιπλέον μέτρα μείωσης της ζήτησης, σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να περικόψει περαιτέρω τις προμήθειας. Ας σημειωθεί ότι ο Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός αερίου στην Ευρώπη, θα τεθεί εκτός λειτουργίας για τις επόμενες 10 ημέρες, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης. Ωστόσο, αρκετοί φοβούνται ότι ουδέποτε θα επανέλθει σε λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας δίνει παραδείγματα για εξοικονόμηση ενέργειας – Πώς θα έχουμε όφελος έως και €450 (πίνακας)

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 51,4% τον Μάιο (πίνακας)

Κατάργηση στα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες: Ένας αντικειμενικά δύσκολος δρόμος