Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της Kering, καθώς η αποχώρηση Μάρκο Μπιτσάρρι από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Gucci, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στους επενδυτές που «βλέπουν» αέρα ανανέωσης στην πάλαι ποτέ υπερδύναμη της ιταλικής μόδας.

Ο Μπιτσάρρι, ο οποίος διοικεί την Gucci από το 2015, θα αποχωρήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Kering την Τρίτη και θα αντικατασταθεί από τον Ζαν Φρανσουά Παλoύς. Ο τελευταίος είναι σήμερα managing director του ομίλου και θα ηγηθεί του brand στη μεταβατική περίοδο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η αποχώρηση Μπιτσάρρι έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία για τις επιδόσεις της Gucci – η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των κερδών της Kering – δείχνουν ότι έμεινε πίσω από τους ανταγωνιστές της. Ο προηγούμενος δημιουργικός διευθυντής της, ο Αλέσαντρο Μισέλ, έφυγε τον Νοέμβριο και αντικαταστάθηκε από τον Σάμπατο ντι Σάρνο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή για τη μάρκα τον Σεπτέμβριο.

Ο Παλούς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kering Φρανσουά Ανρί Πινό στην ανακοίνωση ως «το δεξί του χέρι», θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ομάδων και των λειτουργιών της Gucci για να αναζωογονήσει τη δυναμική της μάρκας. Ο Παλούς θα αφήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Kering με έδρα το Παρίσι και θα μετακομίσει στο Μιλάνο.

Οι μετοχές σημείωσαν «άλμα» έως και 6,8% κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στο Παρίσι.

Φυσιολογική εξέλιξη

Οι αλλαγές στη διοίκηση δεν αποτελούν «έκπληξη αλλά μια φυσιολογική εξέλιξη», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Citigroup Τομά Σοβέ. Οι κινήσεις θα βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και δείχνουν την αποφασιστικότητα της Gucci να προχωρήσει στον μετασχηματισμό της, πρόσθεσε.

Η Kering προσπαθεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα της μεγαλύτερης μάρκας της, αφού οι πελάτες φαίνεται να έχουν κουραστεί από τα φανταχτερά και εκκεντρικά σχέδια του Μισέλ. Αναμένεται ότι η πρώτη συλλογή του Σάμπατο ντι Σάρνο θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα στις αρχές του επόμενου έτους.

Μια άλλη προτεραιότητα είναι να προσελκύσει ξανά τους αγοραστές στην Κίνα. Η Gucci έχει ήδη λάβει μέτρα για την αναμόρφωση της διοίκησης εκεί, αφού διόρισε τον Laurent Cathala να επιβλέπει τις δραστηριότητες μόδας της μάρκας στην ασιατική χώρα. Αλλά η Kering ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Η μετοχή της Kering φέτος έχει μείνει πίσω από τα κέρδη της LVMH και της Hermes International, τα οποία ξεπέρασαν το 25%. Ο Πινό δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός αποσκοπεί στην πλήρη αξιοποίηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς πολυτελείας, η οποία έχει συμβάλει στο να βρεθεί η LVMH στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας Μπιτσάρρι και Μισέλ, ήτοι μεταξύ 2015 και 2019,τα έσοδα της Gucci υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ η δημοτικότητα της μάρκας στο Instagram -την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που είναι η πρώτη επιλογή για τους fashionistas- επίσης αυξήθηκε. Όμως η πανδημία έβαλε τέλος στα χρόνια της αλματώδους ανάπτυξης της ιταλικής εταιρείας.

Η επιβράδυνση της Gucci προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Kering, όπως και οι υποτονικές πωλήσεις της Balenciaga. Οι επιδόσεις του εν λόγω εμπορικού σήματος επλήγησαν έπειτα από μια διαφημιστική καμπάνια στα τέλη του περασμένου έτους, η οποία θεωρήθηκε ότι σεξουαλικοποιεί τα παιδιά, με αποτέλεσμα να ζητηθεί συγγνώμη από τον οίκο.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης στην ηγεσία της Kering, η Francesca Bellettini, η διευθύνουσα σύμβουλος της Yves Saint Laurent, θα αναλάβει τον πρόσθετο ρόλο της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου του ομίλου, με όλους τους επικεφαλής της μάρκας να αναφέρονται σε αυτήν.

Ο Jean-Marc Duplaix, οικονομικός διευθυντής της Kering, θα γίνει επίσης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επιβλέποντας τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: Δίκοπο μαχαίρι για δανειολήπτες και τράπεζες το πλαφόν στα επιτόκια

Τα γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, οι έλεγχοι στους servicers, τα bonus της Εθνικής και ο επισπεύδων στον Πύργο Αθηνών

Δημόσιο: Τι αλλάζει στις Διοικήσεις – Tέλος οι κομματικοί διορισμοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ