Στη σκιά του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Burj Al Arab του Ντουμπάι, οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα συνομιλούσαν με τους πρίγκηπες των Εμιράτων, των μεγάλων «παικτών» της Wall Street και των influencers του Instagram

Η πρόσφατη συνάντηση των προυχόντων αυτών διοργανώθηκε από τη Binance Holdings στη de facto έδρα της στα ΗΑΕ, τα οποία γρήγορα μετατρέπονται στη «Μέκκα» των ψηφιακών νομισμάτων. Ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Changpeng “CZ” Zhaο δεν παρευρέθηκε στο event αφού νοσούσε από κορωνοϊό. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση των περισσότερων εκ των παρευρισκόμενων αφού μετατράπηκε από έναν απλό προγραμματιστή σε έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλαγή καριέρας

Ακολουθώντας το παράδειγμα αυτό, πολλοί είναι οι επίδοξοι δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι προσέρχονται στα ΗΑΕ τα οποία ο Zhao έχει χαρακτηρίσει ως «Wall Street των κρυπτονομισμάτων». Πολλοί επενδυτές, δικηγόροι, επιχειρηματίες και τραπεζίτες μελετούν μια πιθανή αλλαγή καριέρας έτσι ώστε να βγουν κερδισμένοι από τον πυρετό των κρύπτο.

«Βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους σε παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι οποίοι θέλουν να εργαστούν για μας», ανέφερε ο Richard Teng, στέλεχος της Binance, προσθέτοντας πως «έχουμε ήδη αρχίσει να προσλαμβάνουμε πολλούς από αυτούς».

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Binance προσέλαβε τον πρώην τραπεζίτη της Bank of New York Mellon Corp, Vishal Sacheendran. Στην ομάδα της εταιρείας συμπεριλήφθηκε και ο Robbie Nakarmi, ο οποίος είχε θητεύσει για μία δεκαετία ως δικηγόρος συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τα δύο ονόματα αυτά δεν είναι τα μόνα.

Ο Ahmed Ismail, πρώην τραπεζίτης της BofA και της Jefferies έκανε το «άλμα» στη νέα του καριέρα το 2017, ιδρύοντας την HAYVN, μία επενδυτική τράπεζα ψηφιακών νομισμάτων με τον Chris Flinos, πρώην στέλεχος της BofA και της Merrill Lynch.

To παράδειγμά τους ακολούθησε πρόσφατα και ο Amir Tabch, πρώην στέλεχος της Emirates Investment Bank και νυν CEO της DeFi επενδυτικής Securrency Capital στο Άμπου Ντάμπι. Ο Tabch ανέφερε πως θέλει να προσλάβει περισσότερους τραπεζίτες οι οποίοι «θα τον βοηθήσουν στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού και του ψηφιακού τραπεζικού τομέα».

Η «Μέκκα» των κρυπτονομισμάτων

Ο αυξημένος πληθωρισμός οδηγεί όλο και περισσότερους επενδυτές στην «αγκάλη» των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ως επιλογή αντιστάθμισης (hedge) του επενδυτικού ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εξ αυτών έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τις πρόσφατες απώλειες του Bitcoin, του οποίου η αξία έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. 

Oι φιλικοί προς τα κρυπτονομίσματα κανονισμοί των ΗΑΕ -σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες- έχουν προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων του κόσμου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο ο Zhao υποστήριξε πως το Ντουμπάι «αποτελεί την έδρα της Binance. Όπου πάμε, ο υπόλοιπος τομέας μας ακολουθεί».

Το crypto hedge fund Three Arrows Capital ανακοίνωσε τον Απρίλιο πως θα μεταφέρει την έδρα του από τη Σιγκαπούρη στο Ντουμπάι. Παράλληλα, οι αρχές των ΗΑΕ προσπαθούν να εξισορροπήσουν την προσέλκυση των εταιρειών αυτών με τους εύλογους φόβους για τη μεταβλητότητα και το οικονομικό έγκλημα, κατηγορίες που σπιλώνουν την εικόνα των αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων εδώ και χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον CEO της BitOasis Ola Doudin, η κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει αποδείξει την ισχυρή δέσμευσή της στην αντιμετώπιση και πάταξη της παρανομίας και στη στήριξη της νόμιμης επιχειρηματικότητας. 

Σύμφωνα με τον Gabriel Abed, πρέσβη των Μπαρμπέιντος στα ΗΑΕ και ιδρυτή της πρώτης εταιρείας blockchain της Καραϊβικής το 2010, «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που χρειάζεται μία χώρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Την ηγεσία, τους κανονισμούς, τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου, το ταλέντο και την ικανότητα χρηματοδότησης».

«Πυρετός» επενδύσεων

Τα ταμεία πλούτου εισέρχονται κι αυτά στο παιχνίδι, σύμφωνα με τον Brian Lott, εκπρόσωπο του ταμείου πλούτου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala. Η επενδυτική Royal Group και η ADQ, τις οποίες διαχειρίζεται ο Εθνικός Σύμβουλος Ασφαλείας της χώρας Σεΐχης Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, ήδη έχουν εισέλθει δυναμικά στην αγορά. Σύμφωνα με το Dubai Multi Commodities Centre, έχουν δημιουργηθεί 665 νέες εταιρείες μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, το 19% εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain.

Tα ΗΑΕ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων της Μέσης Ανατολής, με πρώτη την Τουρκία και δεύτερη τον Λίβανο, με ετήσιο ύψος συναλλαγών $26 δισ, σύμφωνα με δεδομένα της Chainalysis μεταξύ του Ιουλίου του 2020 και του Ιουνίου του 2021. Τα δεδομένα υπέδειξαν ετήσια αύξηση των συναλλαγών κατά 1.500%, αποδεικνύοντας πως ο «πυρετός» αυτός στη χώρα δεν πρόκειται να καταλαγιάσει σύντομα.

Τέλος, σύμφωνα με τον Doudin: «οι πόλεις που θα καταφέρουν προσελκύσουν τις εταιρείες αυτού του είδους θα γίνουν ό,τι ακριβώς αποτέλεσαν η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ για τις παραδοσιακές τράπεζες».

Διαβάστε ακόμα:

Σκρέκας: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Ο πόλεμος «ξαναγράφει» τον προϋπολογισμό

Πετρέλαιο: «Πάρτι» κερδών μέσα στην κρίση για τις «πέντε αδελφές»