Κατά της χορήγησης άδεια λειτουργίας στον Nord Stream 2 τάχθηκε προς το παρόν σε σημερινή συνέντευξή της στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που μεταφέρει το φυσικό αέριο», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εφόσον πρόκειται για έναν και τον αυτόν όμιλο, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας», τόνισε η ίδια, δεδομένου ότι πίσω από τη Nord Stream 2 AΕ βρίσκεται το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου είναι κυρίως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς. Παρατηρείται εδώ ένα ρωσικό παιχνίδι πόκερ: Οι παραδόσεις αερίου μειώθηκαν δεόντως. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

«Μπορεί βέβαια η Ρωσία να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, ωστόσο οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σχετικά άδειες. Αυτό πιθανότατα έγινε σκόπιμα από τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να επιταχυνθεί η λειτουργία του Nord Stream 2 -έστω και αν δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ στη συνέντευξή της.

Επίσης, οι φορείς εκμετάλλευσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2 δεν θέλουν να ξεκινήσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου χωρίς την εκκρεμούσα πιστοποίηση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.

«Η εταιρεία Nord Stream 2 λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και ρυθμίσεις. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον γερμανικό νόμο για την ενεργειακή βιομηχανία (EnWG), ο οποίος μεταφέρει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο στο γερμανικό δίκαιο», δήλωσε η εταιρεία Nord Stream 2 AΕ σήμερα.

Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης για την αναγνώριση της εταιρείας Nord Stream 2 AΕ ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης δικτύου μεταφορών. Εάν ο Nord Stream 2 ξεκινήσει τη μεταφορά αερίου πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η αρμόδια Αρχή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: «Ψηφίζει» ελληνικές μετοχές – Τι λέει για τράπεζες και οικονομία

Διώρυγα Gas: Τα επόμενα βήματα για το mega project της Motor Oil

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2021