Η οικονομία της Τουρκίας, αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκε πολύ ταχύτερα από τις προβλέψεις, αποφεύγοντας τη συρρίκνωση κατά τη διάρκεια ενός διμήνου κατά το οποίο η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των μαζικών αυξήσεων των επιτοκίων της.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες σε εποχικά και εργάσιμες ημέρες προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 29/2. Αυτό σηματοδότησε μικρή επιτάχυνση από το τρίτο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ επεκτάθηκε μόλις κατά 0,3%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις τροφοδότησαν την άνοδο το τέταρτο τρίμηνο, η οποία ήταν υψηλότερη από όλες τις προβλέψεις εκτός από μία σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η μέση τιμή των οποίων ήταν 0,3%. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5% στο σύνολο του έτους, από 5,5% το 2022.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στην κατανάλωση, αν και με βραδύτερο ρυθμό, που είναι εμφανής από την απώλεια δυναμικής των εισαγωγών και την καθαρή συμβολή των εξαγωγών στο ΑΕΠ που πλησιάζει το μηδέν», δήλωσε ο Okan Ertem, ανώτερος οικονομολόγος της Turk Ekonomi Bankasi AS.

Η στροφή προς την αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τον Ιούνιο προσπαθούσε να θέσει περιορισμούς στην κατανάλωση που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο στόχος είναι να σχεδιαστεί μια επιβράδυνση του πληθωρισμού που διογκώθηκε από μια εποχή φθηνού χρήματος.

Ωστόσο, ακόμη και σε ετήσια βάση, η οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το περασμένο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό ήταν περισσότερο από τη μέση εκτίμηση 3,5% σε άλλη δημοσκόπηση του Bloomberg, αλλά επιβράδυνση από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 6,1% το τρίτο τρίμηνο.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 9,3% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο έναντι 11,1% την προηγούμενη περίοδο

Η τελική καταναλωτική δαπάνη της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 1,7%, από 7,6% το τρίτο τρίμηνο

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%
«Κινούμαστε προς μια καλύτερης ποιότητας ανάπτυξη με επενδύσεις και εξαγωγές τις οποίες υποστηρίζουμε σθεναρά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σε δήλωσή του. «Το 2024, αναμένουμε μέτρια και ισορροπημένη ανάπτυξη, με την καθαρή εξωτερική ζήτηση να συμβάλλει θετικά».

Οι λιγότερο αισιόδοξες προοπτικές δεν σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, πέραν των αυξήσεων κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχουν σημειωθεί σωρευτικά μέχρι τον Ιανουάριο. Ο νεοϊδρυθείς διοικητής Φατίχ Καραχάν έχει ήδη επισημάνει ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί περισσότερη σύσφιξη εάν η εγχώρια ζήτηση απογειωθεί μετά τις αυξήσεις των μισθών στην Τουρκία.

Ενώ η οικονομία μπαίνει σε χαμηλότερη ταχύτητα, η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον Καραχάν, καθώς επιδιώκει να φέρει τον πληθωρισμό στο 36% μέχρι το τέλος του έτους, περίπου στο μισό του ανώτατου επιπέδου που αναμένεται να φθάσει τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο – Όλα τα μέτρα για την ακρίβεια

Πώς τα data centers μπαίνουν στο επίκεντρο της ενεργειακής μεταρρύθμισης

Ποιος είναι ο ρόλος ενός μεσίτη επιχειρήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ