Ένα απροσδόκητα ισχυρό πλήγμα στα μεγέθη της από την κατάρρευση της Archegos Capital Management ανακοίνωσε ότι δέχθηκε η ελβετική τράπεζα UBS.

Οι απώλειες της UBS φτάνουν τα 774 εκατομμύρια δολάρια, με τον ελβετικό κολοσσό να «συντάσσεται» με την αμερικανική Morgan Stanley, εκπλήσσοντας μάλιστα τους επενδυτές που δεν ενέμεναν ο αντίκτυπος της κατάρρευσης του αμερικανικού fund να έχει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Το «χτύπημα» είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 554 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδα της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη, επισκιάζοντας τα σημαντικά έσοδα από την αγορά ομολόγων και του διαπραγματεύσιμων μετοχών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τράπεζα την Τρίτη.

Συνολικά, η τράπεζα ανέφερε καλύτερα από το αναμενόμενο κέρδη ύψους 1,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η υπόθεση της Archegos μείωσε τα καθαρά έσοδα κατά 434 εκατομμύρια δολάρια.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας τηρούσε για εβδομάδες σιγήν ιχθύος για την εταιρεία του Bill Hwang, την ώρα που το αντίπαλον δέος Credit Suisse ανακοίνωνε ζημιές ύψους ζημίες 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με το σκάνδαλο της Archegos.

Η Nomura Holdings. προειδοποίησε επίσης για πιθανές σημαντικές απώλειες, ενώ η Goldman Sachs Group, η JPMorgan Chase. και η Wells Fargo κατάφεραν να περιορίσουν ή να αποφύγουν τις απώλειες. Η Morgan Stanley αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από μερίδα επενδυτών και αναλυτών για τις απώλειες ύψους 911 εκατομμυρίων δολαρίων από την λόγω της Archegos αν και τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν.

Ο αναβρασμός στην Credit Suisse χάρισε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UBS, Ράλφ Χάμερς μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, αν και η τράπεζα είναι αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γαλλία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Χάμερς ερευνάται από τις ολλανδικές αρχές για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για την περίοδο που εργαζόταν στην ING Groep.

Η τράπεζα ανέφερε ότι απέσυρε την έκθεσή της στην Archegos τον Απρίλιο και «έβλεπε» τις απώλειες από την εν λόγω υπόθεση να εμφανίζονται κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Είμαστε όλοι σαφώς απογοητευμένοι και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με σοβαρότητα», δήλωσε ο Χάμερς. «Εξονυχιστική αναθεώρηση των σχετικών διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου βρίσκεται σε εξέλιξη και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον», πρόσθεσε.

Το «χαστούκι» από την Archegos μείωσε τα έσοδα από τις μετοχές κατά 20%, αν και θα είχε κέρδη 48% χωρίς τις εν λόγω απώλειες. Οι συναλλαγές σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν κατά 37% περίπου. Η βασικός κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τα πήγε καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν, με κέρδη προ φόρων ύψους 1,41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με προβλέψεις για 1,19 δισ. δολ. Τα τακτικά καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 8%. Τα έσοδα από συναλλαγές αυξήθηκαν 6%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν 3%.

Ο Χάμερς εξετάζει τα περιθώρια μείωσης του κόστους και ψηφιοποίησης υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής τεχνολογίας εξυπηρέτησης των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με στοχευμένες δράσεις για τους πιο πλούσιους πελάτες της τράπεζας. Επιπλέον, επανεξετάσει τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η τράπεζα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αγορά της Ασίας.

Τέλος, η τράπεζα διόρισε τον Mike Dargan στη θέση του επικεφαλής ψηφιακών υπηρεσιών και της Barbara Levi ως νομικού συμβούλου του ομίλου. Ο Dargan εντάσσεται στην εκτελεστική επιτροπή του ομίλου την 1η Μαΐου, ανέφερε η τράπεζα σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμα:

Spitogatos: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις τιμών

Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

WTCC: Παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος τουρισμού η Ελλάδα