H γερμανική Uniper θα συνεργαστεί με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της Μέσης Ανατολής, Masdar, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δύο εταιρείες θα κατασκευάσουν μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου η οποία θα τροφοδοτείται από 1,3 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του τομέα ΑΠΕ της Masdar, Μοχάμαντ Αμπντελκαντάρ Ελ Ραμάχι.

Οι μέτοχοι της Uniper συμφώνησαν πρόσφατα για τη διάσωση της γερμανικής εταιρείας ύψους 33 δισ. ευρώ η οποία θα αντισταθμίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την επιχείρηση να βελτιώσει τους κλιματικούς της στόχους τα επόμενα χρόνια.

Το πράσινο υδρογόνο αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους για την παγκόσμια μετάβαση στις βιώσιμες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και μέχρι τώρα θεωρείται ως αρκετά ακριβή εναλλακτική, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο θα το μετατρέψουν σε οικονομικά βιώσιμη λύση. Το πράσινο υδρογόνο δεν προκαλεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω της καύσης του και παράγεται μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών όπως η αιολική ή ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Uniper «το πρότζεκτ στα ΗΑΕ με τη Masdar έχει ήδη προκαλέσει πολύ θετικά σχόλια».

Σημειωτέον πως η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές για την αντιστάθμιση της απολεσθείσας παροχής υδρογονανθράκων από τη Ρωσία αλλά και την απαγκίστρωσή της από την καύση άνθρακα σε εγχώρια βάση, έτσι ώστε να επιτύχει τους net-zero στόχους της για το 2045. Εκτός από το πράσινο υδρογόνο, πάντως, προσπαθεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η λίστα των χωρών της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ συμπεριλαμβάνει τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και την Αίγυπτο, οι οποίες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου.

Η Masdar, με έδρα το Άμπου Ντάμπι μπορεί μέχρι τώρα να παράγει 20 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας, ποσό το οποίο προσδοκεί να αυξήσει στα 100 γιγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία θα προσπαθήσει να παράγει 1 εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως μέχρι το 2030 αλλά και παράγωγα όπως αμμωνία, περιβαλλοντικά βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών και πράσινη μεθανόλη.

Εκτός των πρότζεκτ της στα ΗΑΕ, η Masdar προετοιμάζει νέες μονάδες παραγωγής υδρογόνου στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν και τη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλότερη η ανάπτυξη των ΗΠΑ – «Κλείδωσε» στο +3,2% το γ’ τρίμηνο

Γερμανία: Η ΕΕ να θέσει την Twitter υπό παρακολούθηση – Αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά του Ελον Μασκ

Υποχωρεί κι άλλο το φυσικό αέριο – Στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα