Στο 3,2% καθορίστηκε τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2022, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ έναντι των πληθωριστικών πιέσεων και του περιβάλλοντος των σφιχτών νομισματικών συνθηκών. 

Πιο συγκεκριμένα, η τελική μέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,2% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Οι δύο αρχικές εκτιμήσεις του γ’ τριμήνου είχαν ανήλθε στο 2,9% και στο 2,6%.  

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 1,6%, ενώ στο β’ τρίμηνο ακολούθησε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6%. 

Η θετική επίδοση του γ’ τριμήνου, εν πολλοίς, οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, αλλά και στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, των ξένων επενδύσεων, καθώς και των κρατικών ροών προς την οικονομία. 

Όλα αυτά επέρχονται εν μέσω της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον επίμονα αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (7,1% τον Νοέμβριο). 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ενδεικτικά, η Federal Reserve αναθεώρησε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 4,25% – 4,5%. Μάλιστα, προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, μεταθέτοντας για το 2024 τις πρώτες μειώσεις. 

Αυτό, εύλογα, ασκεί πιέσεις στις προβλέψεις για το επόμενο έτος, δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες -δηλαδή τα υψηλότερα επιτόκια- υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο «φουντώνει» τα σενάρια της ύφεσης. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης… δεν παίζει τον Ερντογάν, η Brown παίρνει τα χρυσά οικόπεδα της Βουλιαγμένης και τρεις εφοπλιστές πουλάνε μια τράπεζα 

Γλυκό – χρυσωρυχείο: Τι έχει πάθει ο πλανήτης με το διάσημο ιταλικό Panettone;

Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)