Ένα γερό «χτύπημα» -από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη- έχει δεχθεί η αγορά ακινήτων στη Βιέννη, με τις τιμές των κατοικιών στην πρωτεύουσα της Αυστρίας να καταγράφουν διψήφια πτώση, υπερβαίνοντας ακόμη και την αντίστοιχη της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, οι τιμές στη Βιέννη υπολείπονται κατά 12,2% σε σχέση με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, τα οποία είχαν σημειωθεί το 2022. Στη σουηδική πρωτεύουσα, αντίθετα, η κάμψη διαμορφώνεται στο 6,4%.

Στη Βιέννη, όπου η «ζωηρή» αγορά ενοικίων προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στην ιδιοκτησία, οι αυστηρότεροι όροι για τη λήψη στεγαστικών δανείων -η λεγόμενη πιστωτική σύσφιγξη- έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης. Κι αυτό, εύλογα, επηρεάζει δυσμενώς και τις τιμές.

Έτσι, τον Μάιο, η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 7.084 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τους ειδικούς να περιμένουν περαιτέρω καθίζηση τους προσεχείς μήνες.

Πάντως, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο σ’ όλη την Ευρώπη, η οποία βιώνει τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων και του ακριβότερου κόστους δανεισμού. Όμως, την ίδια στιγμή, η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών δεν επιτρέπει μια ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα ακριβότερα στεγαστικά δάνεια φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο όσες περιοχές «ταρακουνήθηκαν» λιγότερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης 10ετίας. Εν όλιγοις, όσες περιοχές επωφελήθηκαν περισσότερο από την εποχή του φθηνού δανεισμού, τώρα δέχονται και τα ισχυρότερα απόνερα.

Η Βιέννη είναι μία απ’ αυτές, με τα υψηλά επιτόκια και τον επίμονο πληθωρισμό να αναγκάζουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες να νοικιάζουν παρά να αγοράζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι, αυτήν την στιγμή, ο όγκος των νέων στεγαστικών δανείων έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 60%.

Παρά την πρόσφατη πτώση, βέβαια, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το 2022 οι τιμές στη Βιέννη ήταν υψηλότερες έως και 40% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες.

Στην άλλη άκρη του φάσματος συναντάμε το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, δύο πόλεις που «χτυπήθηκαν» σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘10. Έτσι, σήμερα οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να ανεβαίνουν, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα

Τα γκάλοπ της πρεσβείας, της… θείας Μαρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ-συμπαθών μπίζνεσμαν, ο τραπεζικός εφιάλτης με τα ψάρια και το deal Παντελιάδη

Airbnb: O πιο δημοφιλής προορισμός στις αναζητήσεις των Αμερικανών για φέτος το καλοκαίρι είναι ελληνικός

Ποιος είναι ο Ελληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για τεχνολογική κατασκοπεία (vid)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ