Περίπου 370.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βρετανίας αναμένεται να κλείσουν ή να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις όταν σταματήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Federation of Small Businesses της Βρετανίας, Τίνα ΜακΚένζι, «οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να έχουν την ικανότητα να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαιά τους με τις εταιρείες παροχής ενέργειας». Η ΜακΚένζι τόνισε, επίσης, πως «η κατάσταση αυτή θα πλήξει και τους καταναλωτές αφού πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους για να επιβιώσουν».

Ο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα στήριξης θα λήξει την 1η Απριλίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις για ενεργοβόρες βιομηχανικές εταιρείες. Σημειωτέον πως αν και οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει μείωση τους τελευταίους μήνες, παραμένουν σε διπλάσια επίπεδα από τα αντίστοιχα πριν την ενεργειακή κρίση. 

Βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, η Federation of Small Businesses ανέφερε πως μία παμπ η οποία υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο για παροχή ενέργειας τον περασμένο Αύγουστο λάμβανε £60.000 κυβερνητικής στήριξης για έναν ετήσιο λογαριασμό £85.000. Το νέο πλάνο θα προσφέρει σε μία αντίστοιχη επιχείρηση μόλις £2.000 ετησίως. 

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως, παρά το πρόγραμμα στήριξης της βρετανικής κυβέρνησης, πολλές εταιρείες έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος των «φουσκωμένων» λογαριασμών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Μαζική εισαγωγή εργαζομένων από την Ασία

Mr. Med: Aπό τα αισθησιακά μαγιό στις περιζήτητες γκαλερί – O Eλληνας Calvin Klein και τα «χρυσά» έργα τέχνης

Η Κομισιόν βάζει λουκέτο στις εικονικές εταιρείες