Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν απροσδόκητα για τρίτο διαδοχικό μήνα, καθώς η πτώση του κόστους δανεισμού έδωσε ώθηση στον κλάδο.

Το μέσο κόστος ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 258.557 λίρες Αγγλίας (326.870 δολάρια), ανέφερε η Nationwide Building Society. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg ανέμεναν πτώση 0,4%.

«Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς για τη μελλοντική πορεία του Τραπεζικού Επιτοκίου τους τελευταίους μήνες, η οποία, αν διατηρηθεί, θα μπορούσε να παράσχει τη στήριξη που χρειάζεται η δραστηριότητα του real estate», άνεφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντνερ, σε ανάλυσή του την Παρασκευή.

Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας έχει αψηφήσει τις προβλέψεις για απότομη διόρθωση φέτος, καθώς η έλλειψη διαθέσιμων προς αγορά ακινήτων ενίσχυσε τις τιμές. Η μέση αξία είναι τώρα περίπου 5,6% κάτω από το σημείο όπου κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2022, περίπου το ήμισυ της πτώσης του 10% που αναμενόταν για φέτος.

Η ώθηση στην αγορά κατοικίας είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι για τη βρετανική οικονομία, η οποία η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι θα παραμείνει στάσιμη κατά το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους. Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά στο τέλος του 2021 στο 5,25%, τα περισσότερα από το 2008.

Οι αυξήσεις αυτές περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, μειώνοντας τον αριθμό των αγοραπωλησιών και προκαλώντας πτώση των τιμών.

Οι τελευταίες αυξήσεις στις τιμές αντανακλούν την εμπιστοσύνη των αγορών ότι το βασικό επιτόκιο της BOE δεν θα εκτοξευθεί στο 6% ή και πάνω από αυτό το ποσοστό, όπως είχαν φοβηθεί οι αγορές νωρίτερα μέσα στο έτος, δήλωσε η Nationwide. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η BOE θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και αυτό έχει οδηγήσει σε χαλάρωση του κόστους των ενυπόθηκων δανείων.

«Ενώ τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι απίθανο να επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν μετά την πανδημία, το κάπως χαμηλότερο κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με τους σταθερούς ρυθμούς αύξησης του εισοδήματος και την αδύναμη/αρνητική αύξηση των τιμών των κατοικιών, θα πρέπει να συμβάλει στη στήριξη μιας μέτριας αύξησης της δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Γκάρντνερ.

Η Nationwide ανακοίνωσε ότι οι τιμές είναι τώρα 2% χαμηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο, που είναι η ισχυρότερη μέτρηση των τελευταίων εννέα μηνών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πιο εμπροσθοβαρή στοιχεία από την πύλη ακινήτων Rightmove, η οποία δήλωσε ότι οι τιμές καταχώρησης που δημοσιεύτηκαν από τους πωλητές μειώθηκαν κατά 1,7% τον Νοέμβριο. Η Halifax θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις για το 2024

Σε υψηλό 11 εβδομάδων σκαρφαλώνει ο χαλκός λόγω του ορυχείου του Παναμά

Ο Πούτιν διώχνει τους ξένους μετόχους από την διαχείριση του αεροδρομίου της Αγ. Πετρούπολης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ