Η έλλειψη αλλοδαπών εργαζομένων στη Βρετανία δεν οφείλεται μόνο στο Brexit αλλά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και προσφέρουν καλύτερους μισθούς από τη Βρετανία. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αφίξεις εργαζομένων από την Ε.Ε. προς τη Γηραιά Αλβιόνα κατέγραψαν μείωση του 50% σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα στις 150.000 πέρυσι, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, παρά τη συνολική αύξηση της μετανάστευσης των 606.000 ατόμων από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στη βρετανική αγορά εργασίας και έχει περιορίσει την ελκυστικότητα της χώρας.

Η απουσία Ευρωπαίων εργαζομένων επιδεινώνει τον πληθωρισμό και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα, περιορίζοντας τη δημοφιλία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Παράλληλα, υποδεικνύει και τη βελτίωση των οικονομιών χωρών όπως η Πολωνία και η Ρουμανία μετά από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένης της μείωσης της ανεργίας στις χώρες οι οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούσαν τη Βρετανία με εργατικό δυναμικό, η χώρα έχει, πια ελλείψεις. Παράλληλα, το επίπεδο διαβίωσης στις χώρες αυτές έχει αυξηθεί, κάτι το οποίο οδηγεί πολλούς στην απόφαση να μη μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πολωνία αποτελεί το επίκεντρο της νέας, αυτής, πραγματικότητας. Μετά από την εισαγωγή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί μετανάστευσαν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ στη Βρετανία ξεπέρασαν σε αριθμό τους Ινδούς στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Η συνήθεια αυτή έχει, πια, αντιστραφεί. Πολλοί Πολωνοί επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Άλλος ένας παράγοντας είναι η μείωση της διαφοράς του επιπέδου διαβίωσης μεταξύ της Βρετανίας και της ευρύτερης Ευρώπης. To κατά κεφαλήν ΑΕΠ με βάση την αγοραστική ικανότητα των Βρετανών ήταν υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου των Πολωνών το 2001, σε σχέση με το 29% μεγαλύτερο του 2021. Οι μισθοί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στην Πολωνία και έχουν πενταπλασιαστεί στη Ρουμανία την τελευταία εικοσαετία. 

Ακόμα και οι αγορές εργασίας πολλών χωρών της νότιας Ευρώπης, οι οποίες κάποτε κλυδωνίζονταν από την κρίση χρέους, είναι πολύ σταθερότερες.

Κράτη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη-ρεκόρ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό outlook της Βρετανίας έχει επιδεινωθεί. Αν και η ανεργία παραμένει χαμηλή, η ανάπτυξη είναι αναιμική και η μακροπρόθεσμη μισθολογική αύξηση λιμνάζουσα.

Διαβάστε ακόμη

Προγράμματα buyback ενεργοποιούν οι τράπεζες με το «βλέμμα» στους μετόχους

Οι νέες δημοσκοπήσεις, οι «καλογερο-ψεκ» και η Ζωή, η ΔΕΗ και η Motor Oil, οι τράπεζες ψάχνουν funds για τις μετοχές του ΤΧΣ

«Θύμα» της νίκης Ερντογάν η τουρκική λίρα – Morgan Stanley: Θα δούμε την ισοτιμία με το δολάριο στο 26:1

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ