Η συνολική ζήτηση για χρυσό σημείωσε ρεκόρ πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί και πάλι το 2024, καθώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς μείωση των επιτοκίων, ενισχύοντας ενδεχομένως τις τιμές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Η συνολική κατανάλωση διευρύνθηκε κατά περίπου 3% σε 4.899 τόνους πέρυσι, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ζήτηση στην (αδιαφανή) εξωχρηματιστηριακή (ΟΤC) αγορά, καθώς και από τις συνεχείς αγορές των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WGC. Πρόκειται για το υψηλότερο συνολικό ποσοστό από το 2010.

«Το τοπίο είναι κατάλληλο για τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό», δήλωσε σε συνέντευξή του το στέλεχος τoυ WGC, Τζόσεφ Καβατόνι. Το συμβούλιο προβλέπει αγορές ρεκόρ από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία, είπε ο ίδιος.

Το συνολικό ποσοστό της ζήτησης, όπως αναφέρει το Bloomberg, περιλαμβάνει ράβδους για επενδύσεις, κοσμήματα, νομίσματα, αγορές από κεντρικές τράπεζες, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και εξωχρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Στην τελευταία αυτή αγορά, οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ταμείων πλούτου, των πλούσιων ιδιωτών επενδυτών και των hedge funds, επενδύουν σε ράβδους χρυσού, δήλωσε ο Καβατόνι.

H τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε ράλι της τάξης του 13% πέρυσι, αγγίζοντας ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της μετά από την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές συνήθως επιθυμούν να κατέχουν χρυσό κατά τη διάρκεια κύκλου μείωσης των επιτοκίων, καθώς το μέταλλο επωφελείται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.

Η ετήσια αύξηση της ζήτησης στην εξωχρηματιστηριακή αγορά έφτασε το 753% πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία της WGC. Οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό με επιταχυνόμενο ρυθμό φέτος, κυρίως λόγω της αναμενόμενης στροφής της Fed προς τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, σύμφωνα με τον Καβατόνι.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες διατήρησαν έναν ιλιγγιώδη ρυθμό, με ετήσιες καθαρές αγορές 1.037 τόνων πέρυσι, μόλις 45 τόνους χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2022. Το WGC, αναμένει ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τους 500 τόνους φέτος.

Η αναμενόμενη αύξηση της εξωχρηματιστηριακής δραστηριότητας, καθώς και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, θα αντισταθμίσουν την εξασθένηση που παρατηρείται αλλού, ιδίως στα ETFs. Αυτό θα προκαλέσει ισχυρή άνοδο των τιμών, με τις τιμές να αναμένεται να αγγίξουν τα $2.200 δολάρια/ουγγιά ή και περισσότερο, σύμφωνα με τον Καβατόνι. Οι τιμές spot του χρυσού άγγιξαν τα $2.135,39/ουγγιά τον Δεκέμβριο.

Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα ενδέχεται να περιοριστεί φέτος, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας και οι υψηλές τιμές αρχίζουν να επηρεάζουν τους καταναλωτές, σύμφωνα με το WGC, το  οποίο υπολογίζει πως η κατανάλωση στον τομέα αυτό κυμάνθηκε στους 2.093 τόνους το 2023.

Εξαίρεση στον κανόνα ενδέχεται να αποτελεί η Ινδία, με τη ζήτηση από το ασιατικό έθνος να αναμένεται να ανακάμψει στους 800 με 900 τόνους τα επόμενα δύο χρόνια, μετά την υποχώρηση στους 748 τόνους το 2023.

Η ανάκαμψη υποστηρίζεται από την αύξηση των εισοδημάτων των καταναλωτών καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, δήλωσε ο περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος του WGC στην Ινδία, Π.Ρ. Σομασουνταράμ. Οι πωλήσεις ήταν σταθερές τα τελευταία χρόνια παρά την τεράστια αύξηση των τιμών, συμπλήρωσε.

Στην Κίνα, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί στον χρυσό ο οποίος αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, δεδομένης της αστάθειας του γουαν και της αβέβαιης προοπτικής της κινεζικής οικονομίας.

Ωστόσο, το WGC αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών για την αγορά ράβδων, νομισμάτων, καθώς και κοσμημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό πιέσεων οι servicers – Οι πωλήσεις assets και θυγατρικών στο εξωτερικό και οι νέοι κανόνες στην Ελλάδα

Οδός Πειραιώς: Το παλιό εργοστάσιο της Βιοχάλκο στον Ταύρο μεταμορφώνεται

Reuters: Πωλητήριο σε project ΑΠΕ βάζει η TotalEnergies – Στη λίστα και η Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ