Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη Κινέζου πολίτη ο οποίος χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT για τη δημιουργία και δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρώτη αυτή υπόθεση τεχνητά δημιουργηθέντων fake news συμπεριλάμβανε τη χρήση της πλατφόρμας και της διασποράς τους μέσω των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της επαρχίας Gansu μέσω της εφαρμογής WeChat, ο ύποπτος με επώνυμο «Χονγκ» είχε δημιουργήσει ψευδές άρθρο το οποίο μιλούσε για εκτροχιασμού τρένου με 9 νεκρούς και το οποίο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα blogging της Baidu Inc., Baijiahao. Πριν το «κατέβασμα» από τις αρχές, το άρθρο είχε συγκεντρώσει 15.000 μοναδικούς επισκέπτες. 

Οι έρευνες των αρχών αποκάλυψαν πως ο Χονγκ χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ChatGPT – η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην Κίνα – μέσω VPN δικτύων για την παραποίηση, αναδιαμόρφωση και διασπορά viral δημοσιογραφικών άρθρων. Ο συλληφθείς ανέφερε στους αστυνομικούς πως οι φίλοι του του είχαν υποδείξει πως να βγάζει χρήματα μέσω των «κλικς» στο διαδίκτυο.

Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν πως η μαζική δημιουργία και διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον Χονγκ αποτελεί «κακούργημα κατά της πολιτείας» το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών.

Σημειωτέον πως η διεθνής επιτυχία της εφαρμογής της OpenAI έχει δημιουργήσει «πυρετό» ανταγωνισμού στην Κίνα, όπου οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να δημιουργήσουν παρόμοια προγράμματα. Παρ’ όλα αυτά, οι κινεζικές αρχές αναγκάζονται, πια, να δημιουργήσουν νέα νομοθεσία η οποία θα ελέγχει τα προγράμματα αυτά, όπως ακριβώς ελέγχει και την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών στο εγχώριο διαδίκτυο. 

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος στην εκλογική διαδικασία (vids)

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της G7 – Τι περιλαμβάνουν (vid + tweet)

«Μάχη» μεγιστάνων για την αγορά του «ρωσικού Google»

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ