Η κυριαρχία του δολαρίου ήρθε για να μείνει και η πιο σοβαρή απειλή για το καθεστώς του ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο είναι στην πραγματικότητα η ίδια η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με δύο γνωστούς οικονομολόγους.

Οι Στιβ Κάμιν, πρώην διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών της Fed, και Μαρκ Σόμπελ, πρώην οικονομολόγος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, παρουσίασαν σε νέα έρευνα τη μακροχρόνια δυναμική του δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος στον κόσμο.

Το δολάριο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο τόσο όσον αφορά το εμπόριο όσο και τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών και πρόκειται να παραμείνει στην κορυφή, όπως δήλωσαν οι οικονομολόγοι, δεδομένου ότι η χρήση του δολαρίου ξεπερνά τα άλλα νομίσματα με μεγάλη διαφορά.

Το δολάριο αντιπροσωπεύει τη μία πλευρά του 88% του συνόλου του ημερήσιου παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσώπευε περίπου το 55% όλων των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών το γ’ τρίμηνο του 2023, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ξένο νόμισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι ένα αντίπαλο νόμισμα θα μπορούσε σύντομα να εκτοπίσει το δολάριο. Τα κράτη BRICS καταβάλλουν ήδη προσπάθειες για τη σταδιακή απομάκρυνση του δολαρίου από το εμπόριο, ενώ χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου.

Αυτές οι απειλές είναι, στην πραγματικότητα, αρκετά ήπιες σε σύγκριση με την απειλή για το δολάριο που προέρχεται από τις ίδιες τις ΗΠΑ, προειδοποίησαν οι Κάμιν και Σόμπελ, αναφέροντας τον κίνδυνο «σοβαρής επιδείνωσης» της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ.

«Δεδομένης της πολιτικής πόλωσης της χώρας, της δυσλειτουργίας του αμερικανικού Κογκρέσου και της αδιαφορίας των πολιτικών όλων των αποχρώσεων για τον περιορισμό του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, η πιθανότητα αυτή δεν είναι αδιανόητη», δήλωσαν οι οικονομολόγοι όσον αφορά τον πιθανό εκθρονισμό του δολαρίου.

«Αν το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων είναι μια διαρκής αύξηση του πληθωρισμού, ο εκτοπισμός των ιδιωτικών επενδύσεων, η αυξημένη χρηματοπιστωτική αστάθεια και η μείωση της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας, η απώλεια της πρωτοκυριαρχίας του δολαρίου θα είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας αλλά και εκείνες του υπόλοιπου κόσμου», όπως αναφέρουν στην έρευνά τους σύμφωνα με το Business Insider.

Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τον διαχωρισμό των παγκόσμιων οικονομιών σε ξεχωριστές «παρατάξεις» και στρατόπεδα.

«Σε αυτή την περίπτωση, το παγκόσμιο εμπόριο, η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα συμπιεστούν και οι επιπτώσεις στη διεθνή πολιτική και στρατιωτική σταθερότητα θα είναι επίσης δυσμενείς», συμπλήρωσαν.

Οι Κάμιν και Σόμπελ δεν είναι οι μόνοι οικονομολόγοι οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η επισφαλής δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές.

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ενδέχεται να κυμανθεί από τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια από τώρα, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες που θέτει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μέχρι τις Ευρωεκλογές

Βρετανικές τράπεζες: Άλλος πρέπει να αποζημιώνει τους πελάτες μας σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης – Όχι εμείς (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ