Θαλαμηγό μήκους 74 μέτρων και αξίας 100 εκατ. δολαρίων χρησιμοποιούν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και η οικογένειά του, όπως ανακάλυψε ο ρωσικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Proekt», ο οποίος δημοσιεύει τη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες, στη θαλαμηγό υπάρχει ελικοδρόμιο, προσωπικό γραφείο και ειδικό σύστημα επικοινωνιών. Όπως ισχυρίζονται οι δημοσιογράφοι, στα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας τη θαλαμηγό «Vselenaya» («Universe») συνοδεύουν συνήθως ρωσικά πολεμικά πλοία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιστότοπος «Proekt» επικαλείται τον Τούρκο παρατηρητή Γιορούκ Ισίκ, που παρακολουθεί τα πλοία που διαπλέουν τον Βόσπορο, τους Τούρκους παρατηρητές της ΜΚΟ Nordic Monitor, καθώς και πηγή μεταξύ των μεσιτών σκαφών αναψυχής.

Τελικά, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, υπάλληλος μαρίνας στην πόλη Σότσι, όπου αυτήν τη στιγμή έχει αγκυροβολήσει και φρουρείται το σκάφος, τη χαρακτηρίζει «θαλαμηγό του Μεντβέντεφ» και «κυβερνητική».

Οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι τη θαλαμηγό αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Γιουσούφοφ. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους δεν αναφέρεται, ενώ το σκάφος έχει ναυπηγηθεί από το ολλανδικό γραφείο Damen Yachting το 2018, και είναι εγγεγραμμένο στην υπεράκτια εταιρεία Southerner Ltd των Νήσων Κέιμαν.

Το «Proekt» επισημαίνει, επικαλούμενο στοιχεία από την εξειδικευμένη υπηρεσία VesselFinder, ότι τον Ιούλιο 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η θαλαμηγός «Vselenaya» έπλεε στα νερά της Μεσογείου με τον αναμεταδότη της απενεργοποιημένο. Στο σκάφος, σύμφωνα με δημοσιογράφους, επέβαιναν ο γιος του Μενβέντεφ, Ιλιά, και ο γιος του Ίγκορ Γιουσούφοφ, Μαξίμ.

Τον Μάρτιο 2017 ο Αλεξέι Ναβάλνι και η ομάδα του, σε έρευνα που δημοσίευσαν για τον Ντμίτρι Μενβέντεφ, αναφέρονταν τα πολυτελή ακίνητα που του ανήκουν, ενώ σύμφωνα με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι ιδιοκτήτης της θαλαμηγού «Fotinia», αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα υψηλά οι επιδόσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη – Άγγιξε τα €4 δισ. ο κύκλος εργασιών

Grimaldi εναντίον ΟΛΘ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Sell-off στη Wall Street: Μεγάλες απώλειες, κάτω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones (upd)