Οι Γερμανοί αναλυτές προβλέπουν οικονομική ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εάν σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, προειδοποιούν πως οι επιπτώσεις της ύφεσης αυτής θα πλήξουν και την υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με την ανάλυση Joint Economic Forecast των πέντε μεγαλύτερων γερμανικών ινστιτούτων, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

H ανάλυση, την οποία προσυπογράφουν τα ινστιτουτα RWI, DIW, Ifo Institute, IfW και IWH, προειδοποιεί για μείωση του γερμανικού ΑΕΠ από το 4,8% στο 2,7% το 2022 και στο 3,1% το 2023, εάν δεν υπάρξει επιδείνωση της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης. Σημειωτέον πως τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει εκκλήσεις προς την Ε.Ε. για εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας, μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου των Ρώσων στρατιωτών.

Η Ε.Ε. ήδη σχεδιάζει την άρση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, ενώ προσπαθεί να θέσει κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια εξοστρακισμού του Κρεμλίνου από την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει πολλάκις απειλήσει πως θα κλείσει τις κάνουλες παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Παρ’ όλα αυτά, μία τέτοια κίνηση θα έχει τρομακτικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Eurostat, η Γερμανία εισήγαγε το 58,9% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία το 2020.

Παράλληλα, ο αγωγός Nord Stream 2 των $11 δισ παραμένει κλειστός και αχρησιμοποίητος μετά την αναγνώριση δύο αυτόνομων περιοχών της Ουκρανίας από τους Ρώσους. Σε περίπτωση ολικής άρσης παροχής φυσικού αερίου, τα γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν πως οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις θα ξεπεράσουν τα 220 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τον Stefan Kooths, αντιπρόεδρο του Kiel Insitute «εάν η παροχή φυσικού αερίου σταματήσει, θα δημιουργηθεί ύφεση στη γερμανική οικονομία. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, σε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιομηχανική παραγωγή χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο στην μεταβατική περίοδο των υποδομών. H  μετάβαση αυτή αλλάζει τα δεδομένα για τις βιομηχανίες που βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο, αφού ακόμα και χωρίς εμπάργκο, οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να αλλάξουν αντιδιαμετρικά την παραγωγή τους».

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει τον άθλο μείωσης του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού χωρίς παράλληλη μείωση της ανάπτυξης η οποία αναμένεται να πληγεί περαιτέρω σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ τα γερμανικά ινστιτούτα υπολογίζουν μέσο ετήσιο όρο της τάξης του 6,1%, υψηλό ρεκόρ 40 ετών.

Σε περίπτωση εμπάργκο του φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 7,3%, ενώ θα φτάσει το 5% το 2023, αυξημένος από τις αρχικές προβλέψεις του 2,8% για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Geraldine Sundstrom, portfolio manager της PIMCO, στο πρακτορείο CNBC, η πιθανότητα δημιουργίας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις ΗΠΑ: «Η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό σοκ προσφοράς και πληθωρισμού πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ΕΚΤ, παράλληλα, φαίνεται πως είναι έτοιμη να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική παρά τον αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας οικονομικής ύφεσης».

Διαβάστε ακόμα:

Εurobank: «Βλέπει» έσοδα από τον τουρισμό άνω των 15 δισ. ευρώ το 2022 (πίνακας + γράφημα)

Γιώργος Γεράρδος: Το «μυστικό» της Πλαίσιο Computers και η συμβουλή προς τους νεότερους επιχειρηματίες

Το πακέτο και ο ανασχηματισμός, οι ναυτιλιακές στο ΧΑ, οι αμερικανικές επενδύσεις και τα… κινέζικα στα Πλαστικά Κρήτης