«Το έχουμε ξαναδεί»: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποδέχεται τελεσίγραφα. Αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά χθες το βράδυ στο Κρεμλίνο, με τον Ρώσο πρόεδρο να καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για σκληρή ρητορική και απόπειρες επιβολής τελεσιγράφων. Αν και δεν ανέλυσε περαιτέρω τη δήλωσή του, ήταν ξεκάθαρο πως απαντούσε στο κοινό μήνυμα που του απηύθυναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από το Κίεβο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Στιβ Ρόζεμπεργκ, το τελεσίγραφο αφορούσε την επιβολή αυστηρότερων δασμών, αν ο Πούτιν δεν συμφωνούσε σε άμεση 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία.
Συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, αλλά χωρίς εκεχειρία
Το Σάββατο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει την ευκαιρία να αποδείξει αν επιδιώκει την ειρήνη. Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν ότι είναι πρόθυμο για ειρήνη, αλλά «με τον δικό του τρόπο». Η ρωσική αντιπρόταση περιλαμβάνει άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη, αλλά όχι εκεχειρία.
Το ερώτημα που τίθεται, όπως σημειώνει ο Ρόζεμπεργκ, είναι αν πρόκειται για μια ουσιαστική ειρηνευτική πρόταση ή για μια ακόμη απόπειρα της Μόσχας να κερδίσει χρόνο. Παράλληλα, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ρωσία επιχειρεί να διασπάσει το δυτικό μέτωπο που στηρίζει την Ουκρανία.
Ειρήνη με ρωσικούς όρους και στο φόντο η σχέση με τον Τραμπ
Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι επιθυμεί την ειρήνη, αλλά μόνο υπό ρωσικούς όρους. Η Μόσχα εκτιμά πως μια εκεχειρία χωρίς όρους δεν θα της προσφέρει πλεονεκτήματα, ειδικά σε μια περίοδο που πιστεύει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία στο πεδίο.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν θέλει να φανεί ως εμπόδιο στην ειρήνη. Γι’ αυτό και φροντίζει να δείξει διαλλακτικότητα προς την Ουάσινγκτον. Το Κρεμλίνο επενδύει στην ενίσχυση των σχέσεων με την κυβέρνηση Τραμπ, ελπίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σύντομα σε άρση κυρώσεων και οικονομική ανάκαμψη.
Η πρόταση για συνομιλίες αποτελεί μήνυμα προς τον Λευκό Οίκο: «Είμαστε δύναμη ειρήνης». Όμως, η άρνηση δέσμευσης για κατάπαυση πυρός μαρτυρά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Η Μόσχα επιδιώκει έλεγχο εντυπώσεων και στρατηγικών ισορροπιών
Η αναφορά Πούτιν σε πιθανή «νέα εκεχειρία» προκαλεί σκεπτικισμό στο Κίεβο. Άλλωστε, η ρωσική εισβολή το 2022 ήταν απόφαση του Πούτιν, με στόχο την επιστροφή της Ουκρανίας στην επιρροή της Μόσχας. Αν και τότε απέφυγε να μιλήσει για «πόλεμο», πλέον δηλώνει: «Υπάρχουν μάχες, υπάρχει πόλεμος. Αλλά εμείς ζητάμε συνομιλίες. Πού είναι το κακό;»
Η Μόσχα υπολογίζει ότι η πρόταση για την Κωνσταντινούπολη θα προκαλέσει ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων, με τον Τραμπ να χαιρετίζει ήδη τη δήλωση Πούτιν ως «δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία» και να υπόσχεται να συμβάλει στις συνομιλίες.
Από την άλλη πλευρά, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την πρόταση ως ανεπαρκή και ελλιπή, επιμένοντας ότι «η εκεχειρία δεν μπορεί να προηγείται των διαπραγματεύσεων».
Διαβάστε ακόμη
Bonus σε συνεπείς φορολογούμενους – Αυξημένη έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρου και ΕΝΦΙΑ
Berkshire Hathaway: Ο Γκρεγκ Aμπελ παίρνει τη σκυτάλη και $350 δισ. σε μετρητά
Σούπερ μάρκετ: Τι ανέβασε τις τιμές τον Απρίλιο 2025 – Οι βασικοί λόγοι της ακρίβειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα