Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να είναι οι κορυφαίες ενεργειακές επιλογές για δεκαετίες, δεδομένης της καθυστερημένης ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών εταιρειών υδρογονανθράκων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου Energy Asia στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

«Πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο συμπέρασμα αυτής της Συνόδου είναι πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα κυριαρχήσουν στην αγορά τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο CEO της πετρελαϊκής Hess Corporation, Τζον Χες, προσθέτοντας πως «η ενεργειακή μετάβαση θα πάρει περισσότερο χρόνο, θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα και νέες τεχνολογίες οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά την καθαρή ενέργεια, ο πλανήτης θα χρειαστεί να επενδύσει $4 τρισεκατομμύρια ετησίως και δεν έχουμε καν πλησιάσει σε αυτά».

Σημειωτέον πως σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια επένδυση στην καθαρή ενέργεια αναμένεται να αγγίξει τα $1,7 τρισ. το 2023.

Ο Χες επεσήμανε πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν «κλειδί» για την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα αλλά και την ενεργειακή μετάβαση, προβλέποντας πως η πετρελαϊκή αγορά θα τα πάει καλύτερα το β΄εξάμηνο του έτους, με την παραγωγή να αυξάνεται στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2027. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη απειλή την οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη επενδύσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χαϊτάμ Αλ Γκάις, υποστήριξε πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2045, λόγω της επιτάχυνσης της αστικοποίησης σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Παρόμοια ήταν και η εκτίμηση της Exxon Mobil, η οποία αναμένει πως ο «μαύρος χρυσός» θα παραμείνει η κύρια μορφή ενέργειας για τουλάχιστον δύο δεκαετίες ακόμα, δεδομένου του αναντικατάστατου ρόλου τον οποίο παίζει στη βιομηχανία των χημικών και τον κλάδο των μεταφορών.

«Το πετρέλαιο και τα παράγωγά του θα παραμείνουν η κύρια ενεργειακή μορφή μέχρι και το 2050 παρά τη μείωση της ζήτησης από το 2025 και ύστερα», υπογράμμισε η Έριν ΜακΓκράθ σε δηλώσεις της στο CNBC, προσθέτοντας πως «η συνολική ζήτηση για τα προϊόντα αυτά θα αυξηθεί μέχρι και 15 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2050, κυρίως σε περιοχές όπως η Ασία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική».

Η Ασία θα παραμείνει ο κύριος λόγος της αύξησης της ζήτησης για υδρογονάνθρακες, με την ανάπτυξη στην ήπειρο να αναμένεται να ξεπεράσει την αντίστοιχη των ΗΠΑ και της Ευρώπης μέχρι το τέλος του έτους.

«Η Ασία είναι η περιοχή η οποία θα καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση της ενεργειακής ζήτησης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της S&P Global, Νταν Γέργκιν, αναδεικνύοντας πως ο συνολικός πληθυσμός της νοτιοανατολικής Ασίας είναι 50% μεγαλύτερος από αυτόν ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Η ανάπτυξη στην αγορά LNG, πέρυσι, οφειλόταν κυρίως στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total Energies, Πατρίκ Πουγιάν. «Η ζήτηση είναι στην Ασία. Έχετε 5 δισεκατομμύρια άτομα τα οποία αναζητούν μία καλύτερη ζωή και εδώ θα πρέπει να προσηλωθούμε στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ινδίας έχει ήδη αρχίσει να εντείνει τις διυλιστικές της δραστηριότητες. «Είμαστε μία από ελάχιστες εταιρείες και μία από τις ελάχιστες χώρες οι οποίες θα μπορέσουν να αυξήσουν την διυλιστική τους ικανότητα τα τρία με τέσσερα επόμενα χρόνια κατά 20%», υπογράμμισε ο Α.Σ. Σάχνεϊ της Indian Oil Corporation, τονίζοντας πως «αυτό υποδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στην εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους δείκτες ζήτησης, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα διυλιστήρια».

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η Ινδία αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού της.

Η σαουδαραβική Aramco βασίζεται στις ελπίδες πως η Κίνα και η Ινδία θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών/ημέρα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους. Δεδομένης της ανάκαμψης της ευρύτερης παγκόσμιας οικονομίας, η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της πετρελαϊκής αγοράς ενδέχεται να περιοριστεί, όπως ανέφερε ο CEO της Aramco, Άμιν Νάσερ. 

Η αντίθετη άποψη

Η επενδυτική Vitol, όμως, φαίνεται πως φέρει αντίθετη άποψη, υπογραμμίζοντας πως η ζήτηση για αργό «θα κορυφωθεί το 2030 και θα αρχίσει να μειώνεται αργά αλλά σταθερά μέχρι και το 2040. Μετά, θα υπάρξει μία σημαντική μείωση λόγω της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης», ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Ράσελ Χάρντι. 

«Η προσφορά είναι σχετικά υπερβολική, ιδιαίτερα στη Ρωσία η οποία έχει προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις διεθνείς κυρώσεις. Παράλληλα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, η κινεζική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει, περιορίζοντας τη ζήτηση», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν μειώσει τη ζήτησή τους κατά 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με το 2019, λόγω της ανάπτυξης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το αφήγημα του ρόλου της ζήτησης για το πετρέλαιο, είναι κάτι το πεπαλαιωμένο».

Διαβάστε ακόμη

Αχμέτ Αχλάτσι: Από ένα ταπεινό κοσμηματοπωλείο, μεγιστάνας του χρυσού – Ο ρόλος του Ερντογάν

Alemagou – Δοκιμάζουμε το μενού στο αισθησιακό beach club της Φτελιάς στη Μύκονο

Σεντένο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και υποχωρεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ