Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τους Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν από το Ιράν κατά την άφιξή τους στην Ντόχα, κάνοντας λόγο για μια συγκινητική συνομιλία.

«Είναι πραγματικά καλό που μπορώ να πω ότι οι συμπολίτες μας είναι τώρα ελεύθεροι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης πέντε Αμερικανών στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα αεροσκάφος του Κατάρ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα γύρω στις 17:40 τοπική ώρα, μεταφέροντας τους πέντε Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν, και δύο συγγενείς τους.

«Τους μίλησα όταν προσγειώθηκαν στην Ντόχα. Μπορώ να σας πω ότι και για αυτούς και για εμένα ήταν μια συγκινητική συνομιλία», δήλωσε. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «οι πέντε Αμερικανοί πρώην κρατούμενοι στο Ιράν αναχώρησαν απόψε από την Ντόχα για την Ουάσινγκτον».

Ο Άντονι Μπλίνκεν δικαιολόγησε εκ νέου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν, επιτρέποντας αυτήν την ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία διευκολύνθηκε από την αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων από ιρανικούς πόρους -έσοδα από το πετρέλαιο- που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα. Ανέφερε δε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έλαβε μια δύσκολη απόφαση, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η ανταλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες συνομιλίες με το Ιράν, όπως για παράδειγμα για το πυρηνικό πρόγραμμά του, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

«Η διαδικασία αυτή, οι δεσμεύσεις που ήταν απαραίτητες για την απελευθέρωση αυτών των Αμερικανών που κρατούνταν αδικαιολόγητα, διαχωρίζονταν πάντα από τις δεσμεύσεις μας, ή την απουσία τους, με το Ιράν» για το πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε, μειώνοντας τις ελπίδες για νέες συνομιλίες για το θέμα.

Παράλληλα, στα Ηνωμένα Έθνη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εντάσεων: «Προφανώς ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συνεργασία και μείωση των εντάσεων», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη

Ρέι Ντάλιο: Έρχονται αναταραχές στις αγορές – Κρατήστε για λίγο το ρευστό, μακριά από ομόλογα

Ιταλία: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση Μελόνι στα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής 24/9

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ