Περαιτέρω στρατιωτική στήριξη θα προσφέρει η Βρετανία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων αμυντικών όπλων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπό το φως τής ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη στήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα παράσχει ένα περαιτέρω πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία.

Αυτό θα περιλαμβάνει ‘θανατηφόρα’ βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων, και ‘μη θανατηφόρα’ βοήθεια», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε ότι το Συντηρητικό κόμμα του έλαβε δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, λέγοντας ότι όλοι όσοι χρηματοδότησαν το κυβερνών κόμμα είναι καταγεγραμμένοι στη Βρετανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν από την Εκλογική Επιτροπή, το Συντηρητικό κόμμα έχει λάβει κεφάλαια από ορισμένους δωρητές που έχουν αποκτήσει μεγάλο μέρος του πλούτου τους στη Ρωσία.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται να εγκαταλείψει δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό […] να καταλάβουμε ότι δεν λαμβάνουμε χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες […] λαμβάνουμε χρήματα από ανθρώπους που είναι καταγεγραμμένοι να ψηφίσουν, στο βρετανικό μητρώο συμφερόντων».

Περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει έτοιμες περαιτέρω κυρώσεις, τις οποίες μπορεί να ενεργοποιήσει σε βάρος της Ρωσίας αν η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί περισσότερο.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είναι αυτό που θα πυροδοτούσε τις περαιτέρω κυρώσεις ή τι ακριβώς θα περιελάμβαναν αυτές, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε περαιτέρω κυρώσεις έτοιμες αν η κατάσταση κλιμακωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. «Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει να διευκρινίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία που θα πυροδοτήσουν ενέργειες». Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας ισχύει από σήμερα.

Επανεξέταση της άδειας του ρωσικού δικτύου RT

Επίσης, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας για τα μέσα ενημέρωσης εκλήθη να επανεξετάσει την άδεια μετάδοσης του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου RT, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει και να δώσει εντολή για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε περιοχές αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το αν θα ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή Ofcom να επανεξετάσει την άδεια του RT, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως εκτιμά ότι η αρμόδια υπουργός για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τα Αθλήματα «έχει ήδη ζητήσει από την Ofcom να επανεξετάσει το θέμα αυτό».

«Αλλά αυτό που θα πω […] είναι ότι ζούμε σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τζόνσον. «Ζούμε σε μια δημοκρατία που πιστεύει στην ελευθερία λόγου. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε την Ofcom, και όχι τους πολιτικούς, να αποφασίσει ποιους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης θα απαγορεύσουν, αυτό είναι που κάνει η Ρωσία».

Η εφημερίδα Times ανέφερε σήμερα ότι η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού έχει ζητήσει από την Ofcom να λάβει δράση απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να διασπείρει παραπληροφόρηση.

«Ανησυχώ ότι δίκτυα όπως το RT, τα οποία η Ofcom διαπίστωσε ότι έχουν κατ’ επανάληψη παραβιάσει τον Ραδιοτηλεοπτικό Κώδικα στο παρελθόν, θα επιδιώξουν επίσης να μεταδώσουν επιζήμια παραπληροφόρηση για την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, σε επιστολή προς την Ofcom, αντίγραφο της οποίας αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμη

Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν: «Στόχος κυβερνοεπιθέσεων η ναυτιλία λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης»

«Χάνονται» φάκελοι ακινήτων στις πολεοδομίες – Απίστευτη ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις

Ιστορικές απώλειες για το ρούβλι – Σε υψηλό τριετίας οι αποδόσεις στα ρωσικά ομόλογα